Objavljeni podaci: 2023. je najtoplija godina u Njemačkoj od početka mjerenja 1881.

0
Radiosarajevo.ba
Objavljeni podaci: 2023. je najtoplija godina u Njemačkoj od početka mjerenja 1881.
Foto: Fenix Magazin / Berlin/Ilustracija

Godina na izmaku bila je najtoplija od početka redovnog mjerenja prije 142 godine, navela je u srijedu njemačka meteorološka služba DWD, uvjerena da se to u preostalih pet dana neće promijeniti.

Prosječna temeratura će vjerovatno biti 10,6 stepeni, izjavio je u srijedu portparol DWD-a za agenciju dpa. Neuobičajeno topla bila je i prošla godina, sa prosječnom temperaturom od 10,5 stepeni. Njemačka je redovnu i standarizovanu meteorološku statistiku počela 1881. godine.

Zvanične podatke DWD objavljuje u petak, sa detaljima o rekordnoj toploti, uz druge informacije, npr. o padavinama i broju sunčanih dana.

Užas u Hrvatskoj: U fabrici oružja ranjena dva radnika?

Užas u Hrvatskoj: U fabrici oružja ranjena dva radnika?

Godina je bila najtoplija ikada i prema podacima Kopernikusa, evropske agencije za praćenje klimatskih promjena.

Praktično je isključeno da decembar to može da promijeni, saopštio je Kopernikus još tokom svjetske klimatske konferencije COP28 u prvoj polovini decembra.

Prema navodima Kopernikusa, prosječna temperatura globalno je bila na 1,46 stepeni iznad referentne iz predindustrijske ere 1850-1900. Ova godina do decembra bila je za 0,13 stepeni toplija od prvih jedanaest meseci prethodno najtoplije 2016.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije