Promjene u Njemačkoj od 1. januara: Građanima stiže više novca, ali mnogi nisu sretni

0
Radiosarajevo.ba
Promjene u Njemačkoj od 1. januara: Građanima stiže više novca, ali mnogi nisu sretni
Print Screen / Novčanik

Prema izvještaju Vlade o minimalnom životnom standardu, očekuje se da će standardna stopa građanskih naknada porasti za šest do osam posto u 2024. godini.

Sve osobe u Njemačkoj koje primaju socijalnu naknadu građanski dohodak – Bürgergeld od 1. januara će dobiti više novca. Prije par mjeseci vladajući su donijeli odluku o rastu ove naknade koja stupa na snagu u januaru 2024. godine.

Izvještaj o egzistencijalnom minimumu, koje svake dvije godine objavljuje državni zavod za statistiku, ima presudnu ulogu u određivanju socijalnih naknada kao što je Bürgergeld.

Barack Obama o Bidenovoj odluci: 'Bio je jedan od najuspješnijih američkih predsjednika'

Barack Obama o Bidenovoj odluci: 'Bio je jedan od najuspješnijih američkih predsjednika'

Prema izvještaju Vlade o minimalnom životnom standardu, očekuje se da će standardna stopa građanskih naknada porasti za šest do osam posto u 2024. godini. Kako navode njemački mediji, više od 5 miliona primatelja građanskih naknada u idućoj će godini primati osjetno veće naknade, prenosi Fenix-magazin.

Iznosi naknada od 2024. godine:

Njemačka 2023. odobrila oko 125.000 viza za spajanje porodice

Njemačka 2023. odobrila oko 125.000 viza za spajanje porodice

  • Samci – 563 eura (1.101 KM)
  • Mladi (15-18 godina) – 471 euro (921 KM)
  • Djeca (7-14 godina) – 390 eura (763 KM)
  • Djeca (do 6 godina) – 357 eura (698 KM)

Od početka 2024. godine samci će primati 563 eura (1.101 KM) mjesečno umjesto dosadašnjih 502 eura (982 KM). To odgovara porastu od dobrih 12 posto. Mladi od 15 do 18 godina ubuduće će primati 471 eura (921 KM) umjesto 420 eura (821 KM).

Za djecu od početka sedme do 14. godine isplaćivat će se 390 (763 KM) umjesto 348 eura (680 KM). Za djecu do šest godina trebalo bi stići na račun 357 (698 KM) umjesto 318 eura (622 KM).

Zašto je do 2024. bilo potrebno povećati standardnu ​​stopu ove socijalne naknade?

Savezna vlada je odlučila da se standardna stopa za novac građana svake godine prilagođava kako bi odražavala kretanje cijena. Usklađivanje građanskog dodatka odvija se u dva koraka:

Istraživanje u Njemačkoj: Evo koliko građani provode vremena uz mobitel

Istraživanje u Njemačkoj: Evo koliko građani provode vremena uz mobitel

  • Osnovno povećanje: Standardni zahtjev se povećava na temelju razvoja trenutnih cijena i neto plaća i satnica.
  • Dodatno povećanje: U ovom koraku, gore spomenuti standardni zahtjev dodatno se ažurira na temelju trenutačnih kretanja cijena.

Utvrđuje se stopa promjene indeksa cijena u drugom tromjesečju predmetne godine i uspoređuju se pojedinačne vrijednosti predmetne godine s onima iz prethodne godine. Ovaj korak je nov. Namijenjen je boljem i bržem ublažavanju inflacije.

U očima mnogih kritičara, ova povećana standardna stopa je očito preniska. Njemački Paritätische Wohlfahrtsverband, na primjer, zahtijeva standardnu ​​stopu “zaštićenu od siromaštva” od 725 eura (1.418 KM) mjesečno.

Ilustracija / Novac
Foto: EPA: Ilustracija / Novac

Samo tako značajnim povećanjem naknade primatelji bi mogli biti učinkovito zaštićeni od siromaštva.

Osim toga, troškove električne energije za primatelje naknade u potpunosti bi morala snositi Služba za zapošljavanje. To je posebno potrebno zbog nedavnog naglog rasta cijena električne energije.

Trenutno korisnici naknada za građane moraju plaćati troškove električne energije po standardnoj tarifi i ne dobivaju ih zasebno financirane, kao što su troškovi najma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije