Objavljene fotografije turskog bespilotnog borbenog aviona

0
Radiosarajevo.ba
Objavljene fotografije turskog bespilotnog borbenog aviona
Foto: Twitter / Selčuk Bayraktar / Kizilelma na turskom znači crvena jabuka

Selčuk Bayraktar, predsjednik kompanije Baykar, turske odbrambene kompanije specijalizirane za bespilotne letjelice i umjetnu inteligenciju, na društvenim mrežama podijelio je prvu fotografiju turskog bespilotnog borbenog aviona nazvanog "Bayraktar Kizilelma" (Kizilelma znači crvena jabuka, op.pr.).

Bayraktar je na Twitteru naveo da je ovo prva fotografija obojenog turskog bespilotnog borbenog aviona "Bayraktar Kizilelma", piše TRT.

Vodeći turski proizvođač bespilotnih letjelica kompanija Baykar predstavila je u martu ove godine prototip turskog bespilotnog borbenog aviona nazvanog "Bayraktar Kizilelma" (Crvena jabuka), koji je ova kompanija razvila domaćim resursima.

Škole u KS dobile više od 1.700.000 KM: Evo na šta će biti utrošen novac

Škole u KS dobile više od 1.700.000 KM: Evo na šta će biti utrošen novac

U saopštenju kompanije Baykar navodi se da će "Bayraktar Kizilelma" agresivnim manevrima i naprednom umjetnom inteligencijom u budućnosti biti među najjačim elementima sigurnosnih snaga na bojnom polju.

"Bayraktar Kizillelma", koji će imati mogućnost slijetanja i polijetanja na brodovima s kratkim uzletno-sletnim pistama, poput broda TCG Anadolu, kojeg je Turska izgradila i trenutno provodi testove, igrat će važnu ulogu u prekomorskim misijama.

Kako su naveli iz kompanije Baykar, bespilotni borbeni avion "Bayraktar Kizilelma", koji je sposoban voditi zračnu borbu poput borbenih aviona s ljudskom posadom s agresivnim manevrima, ovom će sposobnostima promijeniti ravnotežu na bojnom polju, za razliku od bespilotnih letjelica koje su razvijene domaćim i nacionalnim resursima i koje imaju veliki utjecaj u svijetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije