Objavljen snimak simulacije: Pogledajte kako je ruski borbeni avion srušio američki dron

0
Radiosarajevo.ba
Objavljen snimak simulacije: Pogledajte kako je ruski borbeni avion srušio američki dron
Foto: Wikipedia / Incident iznad Crnog mora

Amerikanci se utrkuju s vremenom dan nakon što je ruski vojni avion oborio njihovu bespilotnu letjelicu iznad međunarodnih voda. Postoji opasnost da će Rusi prvi doći do ostataka oborenog drona u Crnom moru, što bi im pružilo informacije o tehnologiji letjelice i osjetljivim podacima koje je uspjela prikupiti.

Bijela kuća rekla je da poduzima potrebne mjere kako bi spriječila da olupina MQ-9 ne padne u "pogrešne ruke", ali i da postoji mogućnost da nikad neće uspjeti izvaditi dron jer je mjesto gdje se urušio "vrlo, vrlo duboka voda".

Američki CBS objavio je animiranu simulaciju incidenta nad Crnim morem, koja prikazuje kako su dva ruska vojna zrakoplova "maltretirala" američki dron prije nego što su ga srušila.

Bećirović s ambasadorima Kvinte: "BiH ćemo braniti u skladu s međunarodnim i nacionalnim pravom"

Bećirović s ambasadorima Kvinte: "BiH ćemo braniti u skladu s međunarodnim i nacionalnim pravom"

Američka bespilotna letjelica MQ-9 Reaper poletjela je iz svoje baze u Rumuniji u utorak ujutro na rutinsku izviđačku misiju, koja obično traje devet do deset sati, piše Jutarnji. Iako dronovi Reaper mogu nositi projektile Hellfire, oboreni američki dron nije bio naoružan. Letio je na visini od 7620 metara u međunarodnom zračnom prostoru 120 km jugozapadno od Krima s uključenim transponderom kad su ga presrela dva ruska borbena aviona.

Iako se letovi Reapera nisu mogli pratiti na platformama poput Flightradara, pretpostavlja se da su letjeli u istim granicama međunarodnih voda kao i drugi američki dron RQ-4 Global Hawk, koji s Crnog mora može snimiti skoro cijeli Donbas.

U rasponu od približno 30 minuta, dva ruska mlažnjaka izvela su 19 bliskih prolazaka uz dron i tokom posljednja tri ili četiri prolaska ispustila su određenu količinu goriva na bespilotnu letjelicu. Do sudara je došlo tokom posljednjeg prolaska, dok se jedan od dva Su-27 straga približavao bespilotnoj letjelici velikom brzinom. Kad se mlažnjak nalazio ispod drona, lagano se podigao i udario u stražnji propeler MQ-9.

Jedna od lopatica propelera MQ-9 savijena je u sudaru, a daljinski piloti uspjeli su odbaciti dron u Crno more na "popriličnu udaljenost" od mjesta gdje je došlo do sudara, rekao je dužnosnik američkih zračnih snaga za ABC News. Isti dužnosnik opisao je sudar kao rezultat "čiste nesposobnosti" ruskog pilota čije su akcije bile "potpuno glupe".

Ministarstvo obrane SAD-a radi na tome da skine oznaku tajnosti sa snimke presretanja. Ruski mlažnjak koji je oborio američki MQ-9 navodno je poletio s okupiranog Krima, iz zračne baze Belbek.

Anatolij Antonov, ruski ambasador u SAD-u, došao je u State Department u utorak poslijepodne i sastao se s pomoćnicom državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja Karen Donfried kako bi razgovarali o padu bespilotne američke letjelice. Rusko ministarstvo obrane nakon toga je u priopćenju navelo da je američka bespilotna letjelica letjela "u smjeru državne granice Ruske Federacije" te da su borbeni zrakoplovi poslani da je presretnu.

Dvije različite priče: Rusija i SAD objavili detalje sudara aviona i drona

Dvije različite priče: Rusija i SAD objavili detalje sudara aviona i drona

"Kao rezultat oštrog manevriranja, američka bespilotna letjelica prešla je u nekontrolirani let uz gubitak visine i sudarila se s vodenom površinom", navodi se u priopćenju.

Rusi imaju dugu historiju agresivnog ponašanja. Studija američkog think-tanka RAND iz 2021. analizirala je desetke ruskih vojnih akcija koje ne uključuju upotrebu sile, ali imaju za cilj utjecati na ponašanje protivnika. Takve akcije nazvali su "prisilno signaliziranje".

Motiv

Sumnja se da je oboreni američki MQ-9 djelovao u području koje je vojno bilo posebno značajno za Moskvu te da je sudar bio taktički potez koji se može okarakterizirati kao "prisilni signal". Ako se to pokaže istinitim, značilo bi da su Rusi imali jasan motiv za obaranje drona. Moguće je i da ruski pilot nije htio srušiti letjelicu, nego ju samo poprskati gorivom, ali je prerano počeo dizati nos aviona te je slučajno zakačio propeler.

MQ-9 Reaper velika je bespilotna izviđačka letjelica Američkog ratnog zrakoplovstva, kojom daljinski upravlja dvočlani tim. Reaper ima sposobnost letenja oko 24 sata, može biti naoružan ili nenaoružan, a dugačak je oko 11 metara i težak oko 2200 kilograma kad je prazan.

Dizajnirala ga je i proizvela američka tvrtka General Atomics, a prvi let imao je prije 22 godine. MQ-9 Reaper je novija i veća varijanta bespilotne letjelice MQ-1 Predator koju su američke zračne snage koristile do 2018. godine. Dronovi Reaper su brži, imaju superiorne senzore i mogu nositi više oružja od Predatora.

Reaper može letjeti maksimalnom brzinom od 442 km/h, što ga čini pogodnim za dugotrajne misije. Neki od modela sposobni su letjeti neprekidno do 34 sata. Unatoč sposobnosti MQ-9 Reapera da ispušta bombe i projektile, ranjiv je na napade zbog nedostatka obrambenih sposobnosti. Prema američkim zračnim snagama, Reaper se prvenstveno koristi kao sredstvo za prikupljanje obavještajnih podataka, a potom protiv dinamičkih ciljeva.

SAD i dalje smatra Reaper jednim od svojih ponajboljih dronova i ne voli ih gubiti. Cijena jednog MQ-9 Reapera je oko 32 miliona dolara. Sky News navodi da se dron MQ-9 Reaper smatra kontroverznim zbog korištenja u američkim protuterorističkim operacijama diljem svijeta te da je to jedan od najsmrtonosnijih dosad napravljenih dronova. Sjedinjene Američke Države su koristile bespilotne letjelice MQ-9 u brojnim misijama i u svojim ratovima, među ostalim, u Afganistanu, Iraku i Siriji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije