Dvije različite priče: Rusija i SAD objavili detalje sudara aviona i drona

0
Radiosarajevo.ba
Dvije različite priče: Rusija i SAD objavili detalje sudara aviona i drona
Foto: Twitter / Borbeni avioni / Ilustracija

Američki i ruski dužnosnici imaju različita viđenja o uzroku sudaru drona MQ-9 Reaper i ruskog borbenog aviona Su-27, obje strane prebacuju krivicu na druge.

Glasnogovornik Pentagona iznio je mogućnost da bi Ministarstvo obrane moglo objaviti video sudara koji posjeduju.

Dužnosnici obrane rekli su da dron nije pronađen. Ali Pentagon je odbio reći da li su u toku ikakvi napori da se skupe ostaci Reapera, prenosi msn.com

Na današnji dan otvorena Vijećnica u Sarajevu: Znate li da je izgrađena po uzoru na jednu džamiju?

Na današnji dan otvorena Vijećnica u Sarajevu: Znate li da je izgrađena po uzoru na jednu džamiju?

Saopštenje Sjedinjenih Američkih Država o incidentu

Pentagon i Evropsko zapovjedništvo SAD-a saopćili su da su dva ruska aviona Su-27 namjerno prolila gorivo na dron MQ-9, koji je provodio rutinsku misiju nadgledanja Crnog mora u međunarodnom zračnom prostoru.

Ruski ambasador u SAD-u službeno pozvan u State Department: 'Let američkog drona je provokacija'

Ruski ambasador u SAD-u službeno pozvan u State Department: 'Let američkog drona je provokacija'

Rekli su da su ruski avioni letjeli oko i ispred drona nekoliko puta 30 do 40 minuta, a zatim je jedan od ruskih aviona "udario u propeler MQ-9, zbog čega su američke snage morale srušiti MQ-9 u međunarodnim vodama".

General zračnih snaga James Hecker, zapovjednik američkih zračnih snaga za Evropu i Afriku, rekao je da su akcije ruskog aviona "gotovo uzrokovale pad oba leteća objekta".

Glasnogovornik Pentagona Brig. Gen. Pat Ryder rekao je da je sudar vjerojatno oštetio i ruski borbeni avion, ali je Su-27 uspio sletjeti.

Pentagon je rekao da je dron bio dovoljno udaljen od ukrajinske teritorije, ali nije naveo detalje. Dužnosnik američke obrane rekao je da je djelovala zapadno od Krima iznad Crnog mora.

Nije jasno da li je sudar bio slučajan ili namjeran, no obje se strane slažu da su ruski avioni pokušavali presresti dron.

Saopštenje Rusije o incidentu iznad Crnog mora

Rusko ministarstvo obrane objaviolo je da je američki dron letio blizu ruske granice i upao u područje koje su ruske vlasti proglasile zabranjenim. Potvrđeno je da je ruska vojska pokrenula "lovce" da presretnu američki dron.

U saopštenju se tvrdi da je "kao rezultat oštrog manevra" američka bespilotna letjelica krenula u nekontrolisan let s gubitkom visine i pala u vodu.

Rusija je proglasila široka područja u blizini Krima zabranjenim za letove. Još od aneksije Krima 2014. i puno prije nego što je Rusija prošle godine izvršila invaziju na Ukrajinu, Moskva je optuživala američke nadzorne avione da su letjeli preblizu njezinim granicama ignorisajući obavijesti koje je izdala Rusija.

Sve države djeluju u međunarodnom zračnom prostoru i vodama i nijedna država ne može tražiti ograničenja na teritoriju izvan svoje granice.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da su ruski avioni bili usmjereni na presretanje drona, ali nisu koristili oružje i nisu došli u fizički kontakt s njim.

Raniji susreti

Ovo nije prvi put da su ruski avioni letjeli toliko blizu američkih aviona u Crnom moru da je to natjeralo Pentagon da javno osudi incident zbog dovođenja posade u opasnost.

Nepoznati objekt na nebu iznad Rusije, obustavljeni svi letovi iznad St. Peterburga?

Nepoznati objekt na nebu iznad Rusije, obustavljeni svi letovi iznad St. Peterburga?

Godine 2020. ruski su avioni pojavili su se ispred bombardera B-52 koji je letio iznad Crnog mora i letjeli čak 30 metara ispred nosa bombardera, uzrokujući turbulencije.

2021. godine ruski ratni avioni prelijetali su USS Donald Cook, mornarički razarač, koji je učestvovao u velikoj vježbi. Sve do ruske invazije na Ukrajinu prošle godine, američki ratni brodovi češće su raspoređivani u Crno more kao odgovor na ruski napad na Krim 2014.

Međutim, većinom su vojna presretanja, bilo u zraku ili na moru, rutinska i dogodila su se nekoliko puta s ruskim avionima na Pacifiku, posebno na sjeveru.

Drama na nebu iznad Aljaske: Amerikanci presreli četiri ruska aviona

Drama na nebu iznad Aljaske: Amerikanci presreli četiri ruska aviona

Samo prošlog mjeseca, američki borbeni avioni presreli su dva ruska bombardera TU-95 u međunarodnom zračnom prostoru u blizini obale Aljaske i "pratili ih" 12 minuta.

I ruski avioni obavljali su slične misije, a također su pratili brodove američke mornarice u Pacifiku. U većini slučajeva, presretanja se smatraju sigurnim i profesionalnim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije