Objavljen snimak: 18 metara nedostajalo do najveće avionske nesreće u historiji

Radiosarajevo.ba
Objavljen snimak: 18 metara nedostajalo do najveće avionske nesreće u historiji
Međunarodni aerodrom San Francisco ustupio je radarski i fotografski snimak dramatične situacije koja je 7. jula zamalo dovela do najveće avionske nesreće u historiji.

Kao što smo već pisali, oko 23.55 sati, Airbus A320 kompanije Air Canada, s 135 putnika i pet članova posade, dobio je dozvolu za slijetanje u San Franciscu. Kontrola letenja oslobodila je pistu 28R za slijetanje kanadskog aviona, no kapetan je izgubio osjećaj za prostor.

Navodno je pomiješao aerodromska svjetla u noći i krenuo u slijetanje na stazu C kojom su "taksirala" četiri aviona u iščekivanju dozvole za polijetanje!

U posljednjem trenutku, nakon što su ga upozorili iz kontrolnog tornja i drugih letjelica, pilot Air Canade je podigao Airbus, napravio krug oko aerodroma i iz drugog pokušaja sigurno spustio avion.

Za razliku od prvobitnih izvještaja, po kojima je pilot Air Canade podigao Airbus na visini 50 metara, ispostavilo se da avion bio na svega 18 metara od katastrofe koja je mogla odnijeti stotine ljudskih života.

avion_san_francisco.jpg - undefined

Infografika: Bild

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije