U posljednjem trenutku: Spriječena najveća avionska nesreća u historiji

Radiosarajevo.ba
U posljednjem trenutku: Spriječena najveća avionska nesreća u historiji
U petak, malo prije ponoći, jedan zbunjeni pilot zamalo je izazvao neviđenu katastrofu na aerodromu u San Franciscu.

Bilo je 23.55 sati kada je Airbus A320 kompanije Air Canada, s 135 putnika i pet članova posade, dobio dozvolu za slijetanje u San Franciscu. Kontrola letenja oslobodila je pistu 28R za slijetanje kanadskog aviona, no kapetan je izgubio osjećaj za prostor.

Navodno je pomiješao aerodromska svjetla u noći i krenuo u slijetanje na stazu C kojom su "taksirala" četiri aviona u iščekivanju dozvole za polijetanje! Stotine ljudi u pet aviona našlo se u smrtnoj opasnosti.

"Kuda ovaj ide momak? Želi sletjeti na stazu za rulanje. Air Canada ide direktno na nas", uzbuđeno je kontroli leta javio jedan od pilota koji su čekali polijetanje.

Višestruki alarmi imali su efekta, ali u posljednji trenutak. Na svega 50 metara iznad zemlje, odnosno nalijetanja na druge letjelice, pilot Air Canade je podigao Airbus, napravio krug oko aerodroma i iz drugog pokušaja sigurno spustio avion.

Stručnjaci su zbunjeni greškom kanadskog pilota jer, iako su aerodromi noću "osvijetljeni kao božićne jelke", ipak se piste za polijetanje i slijetanje bojom jasno razlikuju od staze za rulanje aviona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije