Objavljen broj poginulih ruskih vojnika: Riječ je o hiljadama mrtvih ljudi

7
Radiosarajevo.ba
Objavljen broj poginulih ruskih vojnika: Riječ je o hiljadama mrtvih ljudi
Foto: Prtscr/Twitter / Premski medvjedi prijete Balkanu

Ruska vojska prilagodila se visokim gubicima vojnika na ratištu u Ukrajini i vjerovatno će nastaviti svoju taktiku žrtvovanja vojnika tokom ofanziva do kraja rata, prema britanskim vojnim dužnosnicima. Rusija na prve linije često šalje loše obučene i loše opremljene vojnike kako bi iscrpili ukrajinske snage i izložili njihove lokacije ruskoj artiljeriji.

Koristeći ovu metodu, dobici Rusije bili su uvećani, a njene snage dobile su dodatan snažan zamah nakon zauzimanja Avdiivke u Donjeckoj oblasti, iako uz veliku cijenu. Prema posljednjim podacima Ukrajine objavljenim u subotu, ruske snage pretrpjele su gubitke od više od 1.000 sedmi dan zaredom, s 1.260 žrtava i poginulih i ranjenih, čime je ukupan broj u ratu povećan na 473.400.

S druge strane, Ministarstvo obrane Ujedinjenog kraljevstva procijenilo je da je Rusija do sada izgubila 465.000 vojnika. Također, Britanci smatraju da su Rusi tokom aprila u prosjeku gubili 899 ljudi dnevno. Pod gubicima misli se na ubijene i ranjene ruske vojnike. Dodali su da će se gubici ponovno povećati u maju i junu usred obnovljenih ofanzivnih operacija na istoku Ukrajine. Ovo je uslijedilo nakon blagog smanjenja tempa operacija tokom posljednja dva mjeseca, dodaje se.

Velika fešta u Kragujevcu zbog uspjeha Bosanca. Hit Dine Merlina posvećen Feđi Dudiću

Velika fešta u Kragujevcu zbog uspjeha Bosanca. Hit Dine Merlina posvećen Feđi Dudiću

"Vjerovatno je da je Rusija usprkos ekstremnoj cijeni života u potpunosti prilagodila svoju vojsku iscrpljujućem ratovanju koje se oslanja na masu ispred kvalitete", rekli su britanski dužnosnici. "Ovo oslanjanje na masu će se gotovo sigurno nastaviti tokom rata u Ukrajini i imati dugotrajne posljedice na buduću rusku vojsku."

Procjene ruskih žrtava Ukrajine i Ujedinjenog Kraljevstva otprilike se poklapaju s onima koje je dala Francuska, čiji je ministar vanjskih poslova Stéphane Séjourne izjavio za nezavisnu novinu Novaya Gazyeta da je dosegla 500.000, od kojih je 150.000 ubijeno. Rusija nije ažurirala svoj broj gubitaka otkako je u septembru 2022. rekla da je ubijeno nešto manje od 6000 vojnika.

Ukrajina nije objavila ažurirane podatke o svojim gubicima otkako je predsjednik Volodimir Zelenski u februaru rekao da je 31.000 njegovih vojnika ubijeno. Međutim, ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je u petak da su gubici trupa Kijeva premašili 111.000.

U međuvremenu, nezavisna novinska kuća Mediazona radila je s ruskim servisom BBC News na prikupljanju broja poginulih ruskih vojnika, oslanjajući se na javno dostupne informacije poput osmrtnica i internetskih obavijesti. Njihovi posljednji podaci otkrili su 26. aprila da je ubijeno najmanje 51.679 ruskih vojnika, iako naglašavaju da je stvarni broj mrtvih vjerovatno puno veći, piše Večernji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije