Objava diplomatskog rata: SAD i zemlje EU protjeruju ruske diplomate

Anadolija
Objava diplomatskog rata: SAD i zemlje EU protjeruju ruske diplomate
Arhiv / Zastava Rusije

Sjedinjene Američke Države (SAD) i 14 zemalja članica Evropske unije (EU) donijele su odluku o protjerivanju ruskih diplomata, nakon trovanja ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćerke u Velikoj Britaniji. 

Američki predsjednik Donald Trump naredio je protjerivanje 60 ruskih diplomata nakon trovanja ruskog špijuna, iza kojeg kako tvrde brojne evropske zemlje i SAD stoji Rusija. 

Velika Britanija / Bivši ruski špijun pronađen bez svijesti u londonskom tržnom centru

Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća, saopštio je da su odluku o protjerivanju ruskih diplomata donijele i brojne članice EU. 

Među zemljama koje su najavile protjerivanje ruskih diplomata su Poljska, Njemačka i Litvanija. 

Njemačka i Poljska su saopštile da su naredile deportovanje četvero ruskih diplomata, dok je Litvanija zatražila od troje diplomata da napuste tu zemlju. 

Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke saopštilo da je riječ o zajedničkom evropskom odgovoru na slučaj "Skripal", zbog kojeg su vidno narušeni diplomatski odnosi između Rusije i Velike Britanije. 

London je prošle sedmice napustilo više 20 ruskih diplomata nakon što je britanska premijerka Theresa May naložila njihovo protjerivanje zbog trovanja bivšeg ruskog agenta i njegove kćerke. 

Otac i kćerka su hospitalizovani nakon što su pronađeni u besjvesnom stanju na klupi ispred tržnog centra u gradu na jugu Engleske.

Rusija je negirala bilo kakvu umiješanost u incident te je odgovorila odlukom o protjerivanju 23 britanskih diplomata. Moskva je također optužila Veliku Britaniju da ne želi podijeliti uzorak supstance za dalja testiranja.

Skripal je 2006. godine osuđen zbog špijunaže za britansku obavještajnu agenciju MI6. Osuđen je u Moskvi na 13 godina zatvora i oslobođen je 2013. u američko-ruskoj razmjeni špijuna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije