Obilne padavine u Kini: Poginulo 12 ljudi, prijeti i pucanje brane

2
Hina
Obilne padavine u Kini: Poginulo 12 ljudi, prijeti i pucanje brane
Foto: Twitter / Opasnost od pucanja brane u Kini

Zbog obilnih kiša u glavnom gradu centralne kineske pokrajine Henan poginulo je 12 ljudi.

Više od 100.000 stanovnika te pokrajine moralo je biti evakuirano na sigurna područja, javlja kineska državna agencija Xinhua u srijedu.

Meteorološke službe pokrajine Henan i grada Zhengzhoa podigle su pripravnost službi za katastrofe na 1. nivo, a prognoze predviđaju da će u pokrajini obilne kiše padati do srijede kasno navečer. 

Pokrajinu Henan je u neuobičajeno aktivnoj sezone kiša pogodilo nevrijeme koje traje od vikenda uslijed čega su se rijeke izlile iz korita i poplavile ulice u desecima gradova.

U Zhengzhou, glavnom gradu Henana na obalama Žute rijeke, u utorak je u sat vremena palo više od 200 mm kiše, primoravši grad da prekine sav promet podzemne željeznice.

Meteorološke službe Zhengzhoua su navele da su to najobilnije padaline u jednom danu od početka mjerenja prije 60 godina.

Kineska vojska upozorila je u utorak na neposrednu opasnost pucanja brane Yihetan u Luoyangu, gradu s oko sedam miliona ljudi u pokrajini Henan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije