... / Njemačke vlasti na udaru kritika zbog smrtonosnih poplava

20. 07. 2021. u 22:19:00 Fena

Shares: 0

Njemačke vlasti našle su se u utorak pod "vatrom kritika" zbog smrtonosnih poplava koje su zahvatile velike dijelove zemlje u prošloj sedmici, ostavljajući najveću evropsku ekonomiju razorenu katastrofom, a koja su prognozirane danima ranije.

Dok je kancelarka Angela Merkel otputovala u zonu katastrofe, drugi put, pojavila su se učestala pitanja kako su se pripremile lokalne i nacionalne vlasti za poplave.

"Pojavila su se upozorenja o gomilama mulja i nabujalim vodama koje su se kretale prema tim ljudima i tim se upozorenjima nije bavilo na način na koji se trebalo baviti", izjavio je Julian Reichelt, urednik Bilda, njemačkih najtiražnijih novina, u diskusiji na online panelu.

Dok se zemlja nalazi samo deset sedmica od nacionalnih izbora, poplave su dovele u pitanje upravljačke sposobnosti njemačkih čelnika u kriznim situacijama, a opozicioni političari tvrde da broj poginulih otkriva neke manjkavosti u pripremama za suočavanje s poplavama.

"Za neke ljude koji žive ovdje to predstavlja užasnu situaciju. Mnoge kuće su tako uništene da se u njima ne može boraviti. Jedina utjeha je solidarnost među ljudima", izjavila je Merkel tokom posjete.

U poplavama je poginulo više od 160 ljudi u Njemačkoj, a vodene bujice su harale selima, odnoseći kuće, ceste i mostove.

Vladini zvaničnici odbacili su sugestije da su učinili premalo za pripremu, i tvrde da su sistemi upozoravanja funkcionirali. Parlamentarna komisija za unutrašnju politiku trebala bi se sastati naredne sedmice kako bi raspravljali koliko je dobro sistem funkcionirao, prenosi Reuters.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA