O čemu su razgovarali Donald Trump i Vladimir Putin

Tanjug/Radiosarajevo.ba
O čemu su razgovarali Donald Trump i Vladimir Putin
Foto: Arhiv / Donald Trump i Vladimir Putin
Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom s novoizabranim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, saopštio je Kremlj.

Putin i Trump su, kako se navodi, razmijenili stavove o međunarodnoj borbi protiv terorizma i trenutnoj situaciji o Siriji.

 

Rusija je spremna na konstruktivan dijalog sa novom američkom administracijom, baziran na principima jednakih prava i poštovanju, navodi se u saopštenju.

 

Trump je, javlja BBC, iskazao divljenje spram Putina i kazao kako je on “više vođa, a ne predsjednik”. Putin je na kompliment odgovorio riječima kako je "Trump nevjerovatna ličnost, talentirana bez sumnje".

 

Kako je naveo Kremlj, obojica lidera su naglasila važnost izgradnje jakih bilateralnih odnosa kroz ekonomsko jačanje i saglasili su se da održavaju telefonski kontakt, a plan je i da se sastanu uskoro.

 

Navedeno je i da se naredne godine obilježava 210 godina otkako su dvije zemlje uspostavile kontakt, što bi, poručili su, "trebalo stimulirati pragmatičniju saradnju".

 

Putin je još jednom čestitao republikancu pobjedu na izborima i poželio mu uspjeh u sprovođenju predizbornog programa.

 

U saopštenju press službe se navodi da su se Putin i Trump saglasili da se rusko-američki odnosi nalaze u "veoma lošem stanju", ali su istakli da se zajedničkim naporima treba boriti protiv terorizma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije