NYT: Izrael je ubio iranskog naučnika uz pomoć robotskog snajpera

3
Radiosarajevo.ba
NYT: Izrael je ubio iranskog naučnika uz pomoć robotskog snajpera
Foto: TRT / 'Robotske puške' u Izraelu

Najbolji iranski nuklearni naučnik Mohsen Fakhrizadeh ubijen je snajperskom puškom uz pomoć robota - umjetne inteligencije (AI) kojom daljinski upravljaju izraelski operativci, otkrio je The New York Times.

To potvrđuje izvještaj iranske Revolucionarne garde o događajima od 27. novembra 2020. godine kada su tvrdili da je "AI mitraljez sa satelitskim upravljanjem" ubio naučnika dok je vozio svoju suprugu u njihovu domovinu istočno od Teherana. Fakhrizadeh je najmanje četiri puta pogođen tzv. "pametnom" puškom koja je bila skrivena u kamionetu na maloj udaljenosti. Njegova supruga nije bila fizički ozlijeđena.

"Pametna" puška

Puška je, zajedno s naprednim robotskim aparatom, bila teška otprilike tonu, tvrdi NYT. Izraelski operativci prošvercali su oružje u dijelovima u Iran prije nego što su ga ponovo sastavili.

Zoran Kesić: 'Samo Vučić, Dačić, Vulin, Brnabić i Dodik Srbima lijepe etiketu genocidnog naroda'

Zoran Kesić: 'Samo Vučić, Dačić, Vulin, Brnabić i Dodik Srbima lijepe etiketu genocidnog naroda'

Cijeli sistem tada je ugrađen u zadnji dio kamioneta koji je bio  opremljen s više kamera kako bi se izraelskim operativcima pružila potpuna slika okoline. Kamion je također bio pun eksploziva kako bi se minirali svi dokazi nakon što je misija završena ili ugrožena.

Sam snajper bio je povezan s izraelskim komandnim centrom putem satelitskog komunikacijskog releja. Tamo je operativac uspio kontrolirati pušku i ciljati metu preko ekrana računala.

Ovaj AI je posebno razvijen kako bi nadoknadio Fakhrizadehino kretanje automobila i 1,6 sekundi kašnjenja između kamere i onoga što je operater vidio. Također je upotrijebljen softver za prepoznavanje lica kako bi se osiguralo da će samo iranski naučnik biti na meti snajpera.

Moderno ratovanje

Iako je kamionet eksplodirao nakon atentata, nije uspio uništiti sistem pametne puške do neprepoznatljivosti. To je dopustilo Iranskoj revolucionarnoj gardi da otkrije ono što se dogodilo - bacajući svjetlo na novu uznemirujuću stvarnost modernog ratovanja.

"Nije ovo bio jednostavan teroristički napad da neko dođe, ispali metak i pobjegne", rekao je naučnikov sin Hamed Fakhrizadeh na državnoj televiziji.

"Njegovo je ubojstvo bilo daleko složenije od onoga što znate i mislite. On je bio nepoznat iranskoj javnosti, ali je bio vrlo dobro poznat onima koji su neprijatelji iranskog razvoja", kazao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije