Izrael optužen za napad na iranski naftni tanker

1
Radiosarajevo.ba
Izrael optužen za napad na iranski naftni tanker
EPA / Ilustracija zapaljenog tankera

Nedugo nakon izbijanja požara na iranskom tankeru kod rafinerije Baniya u Siriji, isti je lokaliziran, a sumnja se da je izazvan napadom dronom, objavila je u nevladina udruga Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), piše Hina.

Prema iranskoj televiziji, riječ je o jednom od tri iranska tankera sa zalihama koji su nedavno stigli na sirijski naftni terminal. Navodno su dva projektila uzrokovala materijalnu štetu, no nije bilo žrtava.

U sirijskom obalnom gradu Baniyas nalazi se rafinerija, koja zajedno s onom u Homsu pokriva potražnju za dizelom, gorivom za grijanje, benzinom i ostalim naftnim derivatima, tvrde stručnjaci iz industrije.

Ratom zahvaćena Sirija ovisi o isporukama goriva iz Irana koji je s druge strane pod zapadnim sankcijama i Sirija trpi nestašice.

Izrael se još uvijek nije oglasio o ovom slučaju.

Periodično Izrael napada iranske položaje u Siriji. Prije desetak dana Iran je optužio Izrael za “sabotažu” u nuklearnom postrojenju Natanz u kojem obogaćuje uranij.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije