Stav / Netanyahu kategoričan: Izrael neće sarađivati s Međunarodnim kaznenim sudom

08. 04. 2021. u 23:10:00 Hina

Shares: 11

Izrael neće sarađivati s Međunarodnim kaznenim sudom (ICC) u sklopu istrage o ratnim zločinima na palestinskim teritorijama, saopćio je u četvrtak Benjamin Netanyahu.

“Izrael je odlučio da neće sarađivati s ICC-om”, navodi se u tekstu i ocjenjuje da ICC nema legitimnost za pokretanje istrage protiv Izraela, piše Hina.

Tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda (ICC), Fatou Bensouda, početkom marta  je pokrenula istragu o navodnim ratnim zločinima na palestinskim teritorijima. Izrael je odbacio tu inicijativu, a Palestinci su je pozdravili.

Prema sistemu ICC-a, jedna država može ako želi, pokušati dokazati da je sama pokrenula istragu o zločinima i tako tražiti da joj ICC prepusti istragu.

Sud je 19. marta dao Izraelu i Palestincima rok od mjesec dana za traženje odgode istrage.

Prema saopćenju “premijer Netanyahu je izjavio da dok se izraelski vojnici bore s teroristima, koji čine ratne zločine. Sud u Den Haagu je odlučio osuditi Izrael”.

Netanyahu je održao više sastanaka s visokim sigurnosnim i političkim dužnosnicima kako bi odredili izraelsku reakciju.

Istraga bi se trebala baviti velikom izraelskom ofenzivom na pojas Gaze, pod kontrolom pokreta Hamasa. Svrha ofenzive je prema Izraelu bio prekid palestinske raketne paljbe i uništenje tunela iz enklave koja je pod izraelskom blokadom od 2006.

U ratu je poginulo oko 2.250 Palestinaca, većinom civila. S izraelske strane 74, većinom vojnika.

ICC je “donio odluku koja je srž anitisemitizma i licemjerstva”, reagirao je Netanyahu nakon početka istrage. Dodao da će njegova zemlja poduzeti “sve mjere kako bi na minimum svela civilne gubitke u svojoj borbi protiv terorizma”.

“Institucija osnovana za obranu ljudskih prava štiti one koji ih gaze”, dodao je Netanyahu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (6)