Bernie Sanders: Ponosan sam Jevrej, a Netanyahu je rasista!

Radiosarajevo.ba
Bernie Sanders: Ponosan sam Jevrej, a Netanyahu je rasista!
Foto: EPA-EFE / Bernie Sanders; Benjamin Netanyahu

Ponosan sam Jevrej, a Benjamin Netanyahu je rasista - poručio je Bernie Sanders, jedan od potencijalnih kandidata Demokrata za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Na televizijskoj debati obećao je da će razmotriti da sjedište ambasade svoje zemlje vrati iz Jerusalema u Tel Aviv, ako bude izabran za predsjednika.

"Preispitat ću kontroverznu odluku Donalda Trumpa o premještanju ambasade", rekao je.

Poručio je da podržava suverenitet Izraela, ali da je potrebno staviti veći fokus na Palestince i njihova prava.

"Mislim da bi naša vanjska politika na Bliskom istoku trebala biti aspolutna zaštita nezavisnosti i sigurnosti Izraela, ali ne možemo zanemariti patnje palestinskog naroda", mišljenja je Sanders.

Tvrdi da neće prisustvovati konferenciji jedne od najuticajnijih lobističkih organizacija u SAD-u, proizraelskog American Israel Public Affairs Committee (AIPAC).

Imao je poruku za premijera Izraela Benjamina Netanyahua.

"Veoma sam ponosan što sam Jevrej... Izrael trenutno vodi Netanyahu, reakcionarni rasista", naglasio je.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz je ovaj Sandersov komentar nazvao zastrašujućim.

Sanders, koji je ljevičar, progresivno krilo Demokratske stranke, je do sada dobio najveće povjerenje među sljedbenicima Demokrata. Trenutno ima najveći broj delegata za unutarstranačke izbore kada će se birati demokratski kandidat za predsjednika SAD-a. Da li će imati najveći broj delegata na izborima, uveliko će zavisiti od Super utorka (3. mart) kada će se delegati birati u najvećem broju američkih saveznih država.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije