Nuklearna sila poslala upozorenje Izraelu: "Ovo što se dešava u Gazi odmah mora stati"

8
Radiosarajevo.ba
Nuklearna sila poslala upozorenje Izraelu: "Ovo što se dešava u Gazi odmah mora stati"
Foto: AA / Dženaza u Gazi, 26. oktobar 2023.

Stalni predstavnik Pakistana pri Ujedinjenim narodima (UN) Munir Akram komentirao je sukob Izraela i Hamasa, naglašavajući potrebu za prekidom vatre u Gazi i upozoravajući na regionalnu nestabilnost ako se sukob dodatno produbi.

"Ovo je obaveza koja se prenosi na sve države članice UN-a da spriječe eskalaciju sukoba. Voljeli bismo da do sukoba nije ni došlo, ali jeste i sad ga moramo zaustaviti, zaustaviti borbe i izbjeći patnju koja se događa i koja će se nastaviti ako se ovo nastavi", kazao je ambasador Akram za Newsweek.

Iako je islamska zemlja koju on predstavlja, jedna od najmnogoljudnijih zemalja svijeta i, kako primjećuje Newsweek, "jedina nacija s muslimanskom većinom koja posjeduje nuklearno oružje", Akram je ukazao na direktnu vezu između Palestine i Pakistana.

Nevjerovatan transfer: Bivši igrač Dinama potpisuje za Barcelonu?

Nevjerovatan transfer: Bivši igrač Dinama potpisuje za Barcelonu?

Osvrnuo se na izraelsku odmazdu nakon Hamasovog upada u Izrael 7. oktobra i veliki broj žrtava te naglasio kako "to nije nešto što je prihvatljivo ijednoj civiliziranoj naciji".

"Mi se tome protivimo i nadamo se da će to prestatu. Postoji dodatni sloj obaveza na nama kao islamskoj zemlji. Osjećamo da imamo obavezu, emotivnu predanost Palestini i slobodi palestinskog naroda", dodao je.

Akram dalje navodi da je Hamas "izabrani entitet u Gazi" te poručuje kako ta grupa ima "i politička i vojna krila". Govoreći o odnosu Pakistana i Izraela, Akram je naveo da se nadao da će doći do normalizacije kada se stvori palestinska država.

Uživo: Noć neizrecivog užasa - i dalje traje napad na Gazu u kojoj je milion djece!

Uživo: Noć neizrecivog užasa - i dalje traje napad na Gazu u kojoj je milion djece!

"Međutim, Izrael je otišao u drugom smjeru. Njihova politika je bila takva da je sprječavala stvaranje održive palestinske države kroz širenje naselja, kroz iseljavanje Palestinaca u Jeruzalemu i tako dalje", naglasio je.

"Sada moramo prije svega zaustaviti borbe vratiti neki privid normalnosti, nastaviti pregovore prema dvodržavnom rješenju", kazao je Akram, dodajući da se Pakistan mora "zauzeti za palestinska prava i pobrinuti se da ona budu ispunjena".

"Prekid vatre mora se dogoditi odmah i bezuslovno, a nakon toga možemo riješiti sva druga pitanja", zaključio je ambasador.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije