Novo suđenje za bivšeg predsjednika SAD: Donald Trump bi mogao do četiri godine iza rešetaka

2
Radiosarajevo.ba
Novo suđenje za bivšeg predsjednika SAD: Donald Trump bi mogao do četiri godine iza rešetaka
Foto: X.com / Donald Trump u zatvoru u Georgiji

U New Yorku danas, 15. aprila, počinje suđenje bivšem predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu, a službena optužba je za falsifikaciju dokumenata. 

Kako pišu mediji u SAD-u, Trump će narednih šest sedmica strepiti od odluke suda u New Yorku, zbog kojeg bi čak mogao završiti u zloglasnom Rikers Island zatvoru u ovoj saveznoj državi. 

Sve je počelo zbog isplate bivšoj zvijezdi filmova za odrasle Stormy Daniels, kojoj je Trump, prema sumnjama, dao novac kako ne bi javno pričala o njihovoj aferi.

Poznati košarkaški radnik iz BiH tvrdi da je žrtva prepada: 'Prešao je vozilom u moju traku'

Poznati košarkaški radnik iz BiH tvrdi da je žrtva prepada: 'Prešao je vozilom u moju traku'

Problem je istaknut kroz činjenicu da je Trump, tačnije njegov saradnik Michael Cohen, pokušao ovu uplatu prikriti, zbog čega je i podignuta optužnica. Riječ je o cifri od 131 hiljadu dolara (240,5 hiljada KM), koju je Cohen uplatio preko računa fiktivnih firmi advokatu od Daniels, dok je Trump kroz svoju organizaciju, pravdajući to legalnim troškovima, vraćao novac Cohenu. 

Ako porota proglasi bivšeg predsjednika SAD-a krivim, može dobiti do četiri godine iza rešetaka. Još veća 'glavobolja' za Trumpa je zloglasni Rikers Island, zatvor u New Yorku gdje bi mogao izdržavati svoju kaznu. 

Ipak, vrijedi istaći da se za ovo krivično djelo daju generalno manje kazne. Uz to treba uzeti u obzir i da Trump ima 77 godina, te da će sigurno sve to biti prihvaćeno kao olakotna okolnost, ako bivši predsjednik SAD bude osuđen. 

Suđenje počinje danas, 15. aprila, a očekuje se da će trajati šest sedmica, odnosno mjesec i pol. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije