Donald Trump šokirao govorom u Daytonu: 'Kad pobijedim, to će biti krvoproliće'

10
Radiosarajevo.ba
Donald Trump šokirao govorom u Daytonu: 'Kad pobijedim, to će biti krvoproliće'
Foto: YouTube/Screenshot / Donald Trump

Donald Trump je rekao u subotu, 16. marta, da ako ne pobijedi na predsjedničkim izborima u novembru, to će vjerovatno značiti kraj američke demokratije.

Republikanski predsjednički kandidat, govoreći svojim pristalicama u Ohiou, iznio je tvrdnju nakon što je ponovio svoje neutemeljene tvrdnje da je njegov poraz na izborima 2020. godine od demokratskog predsjednika Joea Bidena rezultat izborne prevare. Tokom govora na otvorenom koji je bio izložen jakim vjetrovima i obilježen nekim prostaklucima, Trump je predvidio da ako ne pobijedi na općim izborima 5. novembra, američka demokratija će doći do kraja.

"Ako ne pobijedimo na ovim izborima, ne mislim da ćete imati još jedne izbore u ovoj zemlji", rekao je Trump. Trump, koji je pod optužnicom u Georgiji zbog pokušaja obaranja rezultata izbora 2020. godine tamo, ove je sedmice osvojio dovoljno delegata da matematički osigura republikansku nominaciju. Vrlo je vjerovatno da će generalna izborna utrka s Bidenom biti izuzetno tesna. Anketa Reuters/Ipsosa prošle sedmice je pokazala da su dva kandidata u statističkom izjednačenju s registriranim biračima.

Sjajne vijesti: OKI Fantomi treći put uzastopno osvojili titulu prvaka Europe

Sjajne vijesti: OKI Fantomi treći put uzastopno osvojili titulu prvaka Europe

Trump je otvorio svoje napomene u Daytonu s počastvom svojim pristalicama koji su trenutno u zatvoru zbog nereda u Kapitolu 6. januara 2021. godine, dok su pokušavali blokirati potvrdu Bideneove pobjede na izborima 2020. godine. Trump ih je pozdravio i nazvao "patriotama" i "taocima". Bivši republikanski predsjednik sve više koristi distopijski govor u svojim kampanjskim govorima o stanju zemlje.

U sredini dijela svog govora o postavljanju tarifa na uvozne automobile i stranu konkurenciju za američku autoindustriju, Trump je izjavio: "Ako ne budem izabran, to će biti krvoproliće za cijelu zemlju." Upitan šta je mislio, njegova kampanja je uputila na objavu na društvenoj mreži X od novinara New York Timesa, koja je rekla da je Trumpova izjava o "krvoproliću" došla usred rasprave o američkoj autoindustriji i ekonomiji.

Na pitanje za odgovor na Trumpovu izjavu o "krvoproliću", glasnogovornik Bidenove kampanje James Singer osudio je Trumpov "ekstremizam", "njegovu žeđ za osvetom" i njegove "prijetnje političkim nasiljem". Trump je također apelovao na crnce i Hispanoamerikance, birače koji će igrati ključnu ulogu u odlučivanju na novembarskim izborima. Trump je suzio jaz s Bidenom u mišljenju anketa s ne-bijelim biračima, koji su činili jezgru Bideneove pobjedničke koalicije kada je porazio Trumpa 2020. godine.

Trump je naveo centralnu temu kampanje, da je previše ilegalnih imigranata prešlo granicu SAD-a i Meksika od kada je Biden preuzeo dužnost, u svom apelu manjinskim biračima. "Niko nije više pogođen Bidenovom invazijom migranata od naših sjajnih afroameričkih i hispanoameričkih zajednica", rekao je Trump. Tvrdio je bez navođenja bilo kakvih dokaza da ilegalni imigranti uzimaju njihova radna mjesta, piše Reuters

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije