Donald Trump neće dobiti podršku svog potpredsjednika: 'Ne mogu to uraditi u dobroj savjesti'

0
Radiosarajevo.ba
Donald Trump neće dobiti podršku svog potpredsjednika: 'Ne mogu to uraditi u dobroj savjesti'
Foto: EPA - EFE / Donald Trump

Bivši potpredsjednik Mike Pence u petak je rekao da "ne može s dobrom savjesti" podržati pretpostavljenog kandidata Republikanske stranke Donalda Trumpa, što je iznenađujuće odbacivanje njegovog bivšeg kandidata i predsjednika s kojim je služio.

Donald Trump slijedi i artikulira program koji je u suprotnosti s konzervativnim programom na kojem smo vladali tokom naše četiri godine. Zato ne mogu s dobrom savjesti podržati Donalda Trumpa u ovom izbornom kampanji”, rekao je Pence na Fox News-u.

Bivši potpredsjednik, nakon što je okončao svoju predsjedničku kandidaturu u novembru, suzdržao se od podrške u 2024. republikanskoj primarnoj utrci, ali je prethodno obećao podržati eventualnog GOP-ovog kandidata. Trump je rekao nakon što je Pence odustao da bi ga njegov bivši potpredsjednik trebao podržati, rekavši: “Izabrao sam ga, postavio ga za potpredsjednika. Ali... ljudi u politici mogu biti vrlo nevjerni.”

Značajan jubilej: U sarajevskoj Vijećnici obilježeno 50 godina JU OŠ "Mehmedalija Mak Dizdar"

Značajan jubilej: U sarajevskoj Vijećnici obilježeno 50 godina JU OŠ "Mehmedalija Mak Dizdar"

Iako je rekao da je "izuzetno ponosan" na postignuća Trump-Pence administracije, Pence je tvrdio da se bivši predsjednik udaljio od konzervativnih pitanja, ukazujući na Trumpov stav o pobačaju, američkom nacionalnom dugu i njegovu promjenu stava o TikToku.

“Tokom moje predsjedničke kampanje, jasno sam istaknuo da postoje duboke razlike između mene i predsjednika Trumpa po nizu pitanja. I ne samo naša razlika u mojim ustavnim ovlastima koje sam iskoristio 6. januara”, rekao je Pence.

“Gledajući njegovu kandidaturu, vidio sam da se udaljava od naše predanosti suočavanju s nacionalnim dugom. Vidio sam da počinje odustajati od predanosti svetosti ljudskog života. I prošle sedmice, njegova promjena stava o pooštrenju prema Kini i podrška našim naporima administracije da se prisili prodaja ByteDance-ovog TikToka”, dodao je, piše CNN

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije