Trumpov plan za kraj rata oduševio Orbana: 'Ima vrlo jasnu viziju s kojom se teško ne složiti'

3
Radiosarajevo.ba
Trumpov plan za kraj rata oduševio Orbana: 'Ima vrlo jasnu viziju s kojom se teško ne složiti'
Foto: EPA - EFE / Viktor Orban i Donald Trump

Mađarski premijer Viktor Orban, koji se 8. marta susreo s američkim predsjedničkim kandidatom Donaldom Trumpom, tvrdi da Trump ima ‘prilično detaljan plan‘ kako okončati rat u Ukrajini te da neće dati ‘niti penija‘ za borbu protiv ruske agresije u Ukrajini.

Dodao je i kako se Trumpov plan poklapa s mađarskim interesima. Orban je to rekao u intervjuu za mađarski Kanal M1.

"Trump ima vrlo jasnu viziju s kojom se teško ne složiti. On kaže sljedeće: kao prvo, neće dati niti jedan peni za rusko-ukrajinski rat. Zato će rat završiti jer je više nego jasno da se Ukrajina ne može sama braniti. Ako Amerikanci, uz Europljane, ne budu davali novac i oružje, rat će završiti. A ako Amerikanci ne budu davali novac, Europljani neće moći sami finansirati ovaj rat. I tada će rat završiti", rekao je Orban.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Stvar je u tome, kako kaže, da SAD ne želi finansirati sigurnost Europe.

"Ako su Europljani u strahu od Rusa ili općenito žele visok nivo sigurnosti, moraju za to platiti. Ili tako što će izgraditi svoju vlastitu vojsku i opremu ili ako žele za to koristiti Amerikance, onda moraju platiti američku cijenu, cijenu sigurnosti. To je Trump izravno i jasno rekao", kazao je mađarski premijer.

Orban je također naglasio da je Trump prvi predsjednik u dugo vremena koji nije započeo niti jedan rat tokom svog mandata.

Novi problemi za Putina: Hakeri objavili tajne dokumente

Novi problemi za Putina: Hakeri objavili tajne dokumente

"Ono što o njemu već znamo, ono što znamo o njegovom predsjednikovanju, jest da je on čovjek od mira. I on sada ne skriva svoje stavove: jasno je dao do znanja da je njegov cilj privesti rusko-ukrajinski rat kraju.", kazao je Orban.

"On želi prekid vatre što je prije moguće. On želi brzo okončati ovaj rat, koji se primiče svom kraju. Ne vidim nikoga drugoga ko ima odlučnosti i snage da to učini osim Donalda Trumpa", dodao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije