Zakoni Saudijske Arabije: Zatvor i visoke novčane kazne za špijuniranje supruge

Radiosarajevo.ba
Zakoni Saudijske Arabije: Zatvor i visoke novčane kazne za špijuniranje supruge
Foto: EPA / Ilustracija
Vlasti Saudijske Arabije objavile su kako će špijuniranje mobitela supruge protivno zakonu, što je dio novog širokopojasnog zakona dizajniranog za borbu protiv cyber kriminala.

"Oženjeni građani koji planiraju špijunirati svoje supruge u Saudijskoj Arabiji morat će razmisliti dva puta o tome, jer bi za takvu aktivnost mogli biti kažnjeni sa nevjerovatnih 95.000 funti, zajedno sa jednom godinom zatvora", stoji u saopćenju koje objavio Saudijski centar za internacionalne komunikacije, prenosi Independent.

Riječ je o seriji novih zakona kojima se nastoje ostvariti prava žena u konzervativnoj kraljevini, a posebno je važno to u području novih tehnologija, jer više od 70 posto građana Saudijske Arabije koriste društvene mreže.

Novi zakon, također, dizajniran je kako bi zaštitio građane od ucjene i drugih oblika kršenja njihovih prava, kao i da bi zaštitio moralna, individualna, društvena i privatna prava. Dodatno osigurana je i privatnost građana dok njihova kretanja prate sigurnosne agencije ove zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije