Saudijski princ gradi solarnu elektranu vrijednu 200 milijardi dolara

Radiosarajevo.ba
Saudijski princ gradi solarnu elektranu vrijednu 200 milijardi dolara
FOTO: Screenshot / Princ Mohammed bin Salman
Ambiciozni princ Mohammed bin Salman planira još jedan megalomanski projekat u oviru plana "Saudijska Arabija 2030" kojim bi trebalo da smanji zavisnost o nafti.

Saudijska Arabija je objavila da će u saradnji sa japanskim internet gigatnom SoftBank sagraditi solarnu elektranu kapaciteta 200 gigavati, što projekat čini gotovo 200 puta većim od najveće solarne elektrane koja je trenutno u funkciji.

Trenutno je kapacitet solarnih snaga u Saudijskoj Arabiji oko 77 gigavata.

Sa kapacitetom od 200 gigavata, solarni paneli verovatno bi pokrivali 5.000 kvadratnih kilometara, piše magazin Quartz, što je površina jednaka površini mnogih svjetskih gradova, pa čak i veća.

Na primjer, zemljište Hoong Kong pokriva oko 1.090 km2, New York zauzima oko 784 km2, a washington nešto više od 176 kvadratna kilometara.

Površina glavnog grada Srbije iznosi 360 kvadratnih kilometara pa bi ovi paneli mogli da pokriju nešto više od 13 Beograda, prenosi Blic.

Takav projekat, naravno, nije jeftin. Riječ je o investiciji od 200 milijardi dolara, a projekat bi trebalo da bude gotov do 2030. godine.

Saudijska Arabija nije jedina zemlja koja radi na povećanju kapaciteta za proizvodnju solarne energije. U 2017. godini, globalna solarna industrija proizvela je oko 100 gigavata solarnih panela. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije