Novi udarac za Trumpa: Biden osvojio i Georgiju

2
Radiosarajevo.ba
Novi udarac za Trumpa: Biden osvojio i Georgiju
Foto: EPA-EFE / Joe Biden / Arhiva

Deset dana nakon američkih izbora odlučeno je i ko je pobijedio u posljednje dvije savezne države koje nisu bile dosad proglašene.

Joe Biden je osvojio još jednu republikansku utvrdu - Georgiju.

Tako je Biden postao prvi demokratski kandidat koji je osvojio tu saveznu državu nakon čak 28 godina. Pobijedio je za samo 14.000 glasova pa se i u toj saveznoj državi očekuje ponovno prebrojavanje, piše CNN

Istovremeno, stigli su konačno rezultati i za Sjevernu Karolinu u kojoj je aktuelni američki predsjednik Donald Trump obranio vodstvo. No, čak i osvajanjem Sjeverne Karoline i njenih 15 elektorskih glasova Trump je ostao u velikom zaostatku - na kraju Biden je pobijedio sa 306:232.

Zanimljivo je da je prije 4 godine istim rezultatom pobijedio Trump, koji je tada takav ishod prozvao premoćnom pobjedom. No, Trump i dalje ne priznaje poraz nego nastavlja pravne bitke u više saveznih država, a najviše u Pennsylvaniji u kojoj su republikanci imali puno primjedbi na glasački proces. No, sada čak i uz tešku misija neočekivanog obrata u Pennsylvaniji, Trump teško da više može doći do potrebnih 270 glasova.

Dosadašnji predsjednik Donald Trump, gotovo odsutan iz svih javnih događanja nakon predsjedničkih izbora 3. novembra čije rezultate osporava, trebao bi u petak govoriti iz Bijele kuće o koronavirusu. Trump već deset dana odbija odgovarati na novinarska pitanja, a u petak navečer u 22 sata po srednjoeuropskom vremenu trebao bi govoriti o borbi protiv koronavirusa i strategiji cijepljenja.

CNN večeras je projektovao konačnu pobjedu Josepha Bidena u državi Georgiji: 

Mapa - undefined

CNN: Mapa

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije