Joe Biden odabrao Ronalda Klaina za šefa osoblja Bijele kuće

1
Radiosarajevo.ba
Joe Biden odabrao Ronalda Klaina za šefa osoblja Bijele kuće
Foto: EPA-EFE / Ronald Klain i Barack Obama

Joe Biden, izabrani predsjednik Sjedinjenih Država, odabrao je dugogodišnjeg pomoćnika Ronalda Klaina za šefa osoblja Bijele kuće u predstojećoj administraciji, saopćio je tranzicijski tim Biden-Harris.

„Ron je neprocjenjiv saradnik tokom mnoštva godina koliko smo zajedno radili - uključujući i spasavanje američke ekonomije od jednog od najvećih padova u našoj istoriji tokom 2009. Kasnije smo, 2014, prevazišli tešku vanrednu situaciju u javnom zdravstvu", naveo je Biden u saopštenju.

Izabrani predsjednik SAD-a je u objavi ukazao da Klain ima bogato iskustvo i sposobnost za rad sa ljudima, kako je precizirao, širokog političkog spektra.

"To je upravo ono što je potrebno šefu osoblja Bijele kuće dok se suočavamo sa krizom i pokušavamo da objedinimo našu zemlju", navedeno je u saopćenju tima za tranziciju.

Ronald Klain je, reagujući na objavu tranzicijskog tima Biden-Harris, poručio da mu je ukazana najveća čast.

"Da budem u službi izabranog predsjednika u ovoj funkciji. Dirnut sam povjerenjem koje mi je ukazano. Radujem se što ću izabranom predsjedniku i potpredsedniku pomoći da okupe raznovrsan i talentovan tim Bijele kuće koji će se boriti za primjenu njihove ambiciozne agende za promjene i težiti da se prevaziđu podjele u našoj zemlji", poručio je Klain, prenosi VOA.

On će obavljati funkciju Bidenovog višeg savjetnika i trebalo bi da pomogne u formiranju vodećeg tima buduće američke administracije. Bio je angažovan kao viši savjetnik Biden-Harris kampanje. U okviru američke administracije, od 2009. do 2011. radio je kao šef osoblja bivšeg američkog potpredsjednika u vrijeme predsjednika Baracka Obame. Tadašnji američki potpredsjednik bio je Joe Biden.

Također, u administraciji bivšeg predsjednika Baracka Obame predvodio je tim za borbu protiv ebole u periodu od 2014. do 2015.

Ronald Klain i Barack Obama - undefined

Foto: EPA-EFE: Ronald Klain i Barack Obama

Prije ove objave izabrani predsjednik Biden se tokom dana sastao sa svojim savjetnicima za tranziciju u okviru planova za preuzimanje kontrole nad američkom vladom – kada bude zvanično imenovan na dužnost 20. januara 2021.

Izabrani predsjednik ranije je izjavio da bi neke od ključnih susreta tim povodom mogao da održi prije Dana zahvalnosti – koji se obilježava 26. novembra.

Lista Bidenovih savjetnika za tranziciju je puna je stručnjaka upoznatih sa problemima sa kojima će se izabrani predsjednik suočiti pošto bude preuzeo funkciju.

Ketlin Smit, potpredsjednica i direktorka Međunarodnog programa za bezbjednost u Centru za strateške i međunarodne studije, zadužena je za pregled aktivnosti Sekretarijata za odbranu.

Linda Tomas Grinfild, bivša pomoćnica državnog sekretara za afrička pitanja analizira rad State Departmenta, dok je Don Grejvs, izvršni direktor u KeyBank zadužen za analizu Sekretarijata za finansije.

Marta Gimbel, viša menadžerica za ekonomska istraživanja u kompaniji Schmidt Futures provjerava rad Savjeta ekonomskih savjetnika.

Donald Trump putem društvene mreže Twitter svakodnevno objavljuje žalbe na ishod izbora – postavljajući komentare republikanaca koji podržavaju njegove tvrdnje o izbornoj prevari demokrata.

Ne nudeći validne dokaze, Trump tvrdi da su ga izborne neregularnosti i nepravilnosti u brojanju glasova, koštale izborne pobjede.

Sudovi su do sada odbacili svaku tužbu koju je podnio Trumpov tim – a očekuje se podnošenje dodatnih.

Prema nezvaničnim rezultatima – Biden osvojio je više od 270 elektorskih glasova koji određuju ishod američkih predsjedničkih izbora.

Demokratski kandidat trenutno po broju osvojenih glasova vodi u još dvije države Georgiji i Arizoni, što bi mu na kraju moglo donijeti prednost od 306-232.

Potencijalni Bajdenov rezultat mogao biti identičan onom koji je Trump ostvario na predsjedničkim izborima 2016. godine – kada je, neočekivano, pobijedio demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije