Novi sukobi na istoku Ukrajine: Ko je zaigrao na pogrešnu kartu

J. M.
Novi sukobi na istoku Ukrajine: Ko je zaigrao na pogrešnu kartu
/ Petro Porošenko i Angela Merkel (Foto: nabat.pro)
U posljednjih nekoliko dana rasplamsali su se sukobi između ukrajinskih i snaga proruskih pobunjenika oko linije razgraničenja na istoku zemlje.

Najmanje četiri ukrajinska vojnika poginula su tokom vikenda, a postavlja se pitanje ko je odgovoran za posljednje sukobe.

U ponedjeljak je njemačka kancelarka Angela Merkel primila ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka i pohvalila rast trgovinske razmjene između dvije zemlje.

Kada su je upitali za tenzije u regiji Donbas na istoku Ukrajine, simptomatično je da Merkelova nije apriori osudila proruske separatiste nego je poručila da je situacija "zabrinjavajuća".

Iza ovakvog stava stoje brojni dokazi da ukrajinske snage stoje iza rasplamsavanja sukoba. 

Misije OEBS-a u istočnoj Ukrajini objavila je da posljednjih dana snage ukrajinske vojske nastoje pomaknuti liniju fronta u svoju korist. Navodni razlog: Pokušaj stvaranja napetosti kako bi se osujetile namjere američkog predsjednika Donalda Trumpa za ublažavanjem sankcija protiv Rusije.

Indikativno je da je do zaoštravanja situacije došlo nakon prvog telefonskog razgovora između Donalda Trumpa i Vladimira Putina, a nije potrebno previše mudrosti za zaključak kako Rusiji u ovom trenutku nije u interesu rasplamsavanje borbi. Istina, može se postaviti i pitanje da li je Moskva u stanju kontrolirati "donbasovce" koji nisu spremni za prevelike kompromise s centralnim vlastima. 

Süddeutsche Zeitung piše da i u njemačkoj Saveznoj vladi, naklonjenoj ukrajinskim vlastima, raste zabrinutost da bi prevelika podrška Kijevu mogla biti kontraproduktivna.

Ako Petro Porošenko zaista stoji iza obnavljanja sukoba, Ukrajina bi mogla višestruko izgubiti. Ostat će bez podrške saveznika, sankcije Rusiji bit će ublažene, a zaoštravanje situacije na istoku zemlje pokvarit će šanse za rješenje sukoba i pomirenje s odmetnutim istokom zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije