Novi propisi u Njemačkoj: Ovo se mijenja za milione stanovnika od 1. juna

0
Radiosarajevo.ba
Novi propisi u Njemačkoj: Ovo se mijenja za milione stanovnika od 1. juna
Foto: Pexels / Njemačka zastava

Od juna 2024. godine, građane Njemačke očekuju brojna nova pravila i promjene koje će utjecati na njihov svakodnevni život. Promjene obuhvaćaju različite aspekte, od europskih izbora do prilagodbi u korištenju kabelske televizije i željezničkih karata, pišu njemački mediji.

Jedna od najznačajnijih promjena odnosi se na europske izbore. Po prvi put u Njemačkoj, 16-godišnjaci će imati pravo glasa na izborima. Ovom odlukom, vladajući žele uključiti mlađe generacije u političke procese i povećati njihov interes za budućnost Europe.

Od kraja juna, naknada za kabelsku televiziju više se neće obračunavati kroz račun za režije. Potrošači će sada sami morati brinuti o svojim vezama, što bi moglo potaknuti korištenje alternativnih kanala prijenosa, poput televizije putem interneta. Za neke potrošače ovo bi moglo značiti uštede, dok bi drugi, posebno korisnici naknada građana, mogli biti suočeni s dodatnim troškovima.

Vatrogasci u Mostaru za vikend imali pune ruke posla: Izvlačili zmije iz kuća i stanova

Vatrogasci u Mostaru za vikend imali pune ruke posla: Izvlačili zmije iz kuća i stanova

Putnici koji planiraju posjetiti Veneciju također će se morati pridržavati novih pravila. Od 1. juna, na turističkim turama bit će zabranjen razglas kako bi se suzbio masovni turizam. Ova mjera nadopunjuje postojeće zabrane poput hranjenja golubova i galebova te sjedenja na mostovima, s ciljem smanjenja gužvi i stvaranja mira za lokalno stanovništvo.

Od 9. juna, posebne karte Bahncard 25 i 50 za putnike u željezničkom saobraćaju bit će dostupne samo digitalno. Korisnici će morati izraditi profil u aplikaciji Bahn ili na bahn.de. Za one bez pametnog telefona, postoji mogućnost ispisa digitalnog dokumenta kao zamjene. Stare plastične kartice vrijedit će do isteka roka valjanosti.

Tehnološki trgovac Gravis zatvara svoje poslovnice u junu. Od 15. juna, preostalih 37 trgovina prestat će s prodajom, a konačno zatvaranje svih poslovnica planirano je za 30. juni.

Streaming servis Disney+ uvodi mjere protiv dijeljenja računa širom svijeta u junu. U budućnosti, svako kućanstvo morat će imati vlastiti Disney+ račun kako bi nastavilo gledati filmove i serije, piše Fenix-magazin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije