U Njemačkoj se traže bolje pripreme za zdravstvene krize: Hitno se treba sačiniti akcioni plan

1
Radiosarajevo.ba
U Njemačkoj se traže bolje pripreme za zdravstvene krize: Hitno se treba sačiniti akcioni plan
Foto: DPA / Maska / Ilustracija

Zdravstvene krize kao što su pandemije, terorizam i prirodne katastrofe mogu postati učestalije, upozorio je novi stručni savjet njemačke vlade. Savjet je zato pozvao na bolje pripreme.

Rizici od vanrednih i mogućih ozbiljnih događaja sa negativnim efektima po zdravlje stanovništva značajno su se povećali, rekli su stručnjaci u srijedu, 22. maja. Zato je hitno potrebno sačiniti sveobuhvatni nacionalni akcioni plan.

Potrebna je, naveli su, organizovana, koordinirana interakcija svih sektora – uključujući civilni i vojni. "S obzirom na kampanje dezinformacija i tendencije ka podjelama (u društvu), poboljšana komunikacija o riziku koja povećava učešće, znanje i sposobnosti stanovništva je također od centralne važnosti."

Sjajna Renate Graf: Pogledajte neke fotografije izložbe 'Sveto i profano'

Sjajna Renate Graf: Pogledajte neke fotografije izložbe 'Sveto i profano'

Nejmačka mora bolje da se pripremi za posebne i, u nekim okolnostima, istovremene prijetnje, pa i vojne sukobe ili terorističke napade, piše dpa.

Stručnjaci su objasnili da koncept zdravstvene sigurnosti za koji se zalažu obuhvata i sisteme ranog upozoravanja, pripravnost za vanredne situacije, obezbjeđivanje pristupa zdravstvenim uslugama i održavanje njege.

Računa se i da u opasnim situacijama može biti ozbiljnih ograničenja u snabdijevanju strujom i vodom, kao i poremećaja interneta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije