Novi preokret: Wagner se više neće boriti u Ukrajini

0
Radiosarajevo.ba
Novi preokret: Wagner se više neće boriti u Ukrajini
Foto: Anadolija / Wagner grupa / Ilustracija

Osnivač plaćeničke skupine Wagner Jevgenij Prigožin odbio je potpisati bilo kakve ugovore s Kremljom, rekao je predsjednik Odbora za obranu ruskog parlamenta Dume, koji je citiran u ruskim državnim medijima.

TASS navodi riječi Andrija Kartapolova koji je rekao da je zbog tog odbijanja Prigožinu rečeno da njegovi borci više neće imati ulogu u ratu u Ukrajini.

RIA također izvještava da je "čak i prije događaja 24. juna (pobune Wagnera), Prigožinu je rečeno da Wagner neće učestvovati u specijalnoj operaciji, kako Kremlj naziva invaziju Ukrajine".

Počeo koncert legendarnog pijaniste Ive Pogorelića u Narodnom pozorištu Sarajevo

Počeo koncert legendarnog pijaniste Ive Pogorelića u Narodnom pozorištu Sarajevo

Wagnerova skupina, ruska privatna vojna kompanija, igrala je ključnu ulogu u ruskom vojnom angažmanu u Ukrajini.

Iako je Kremlj donedavno rutinski negirao bilo kakve formalne veze s Wagnerovom skupinom, mnogi stručnjaci smatraju da su njeni operativci djelovali kao produžena ruka ruske vojske, obavljajući zadatke koji su često bili previše rizični ili politički osjetljivi za regularne vojne jedinice.

Članice NATO-a zabrinute zbog mogućeg dolaska Wagner grupe u Bjelorusiju

Članice NATO-a zabrinute zbog mogućeg dolaska Wagner grupe u Bjelorusiju

U kontekstu ukrajinskog sukoba, Wagnerovi borci su bili zaduženi za niz operacija, uključujući borbe protiv ukrajinskih snaga, osiguranje strateških objekata i, prema nekim izvještajima, učestvovanje u operacijama protiv civilnog stanovništva. Njihova prisutnost na terenu omogućila je Moskvi da održi određeni stupanj negiranja uključenosti u sukob.

Wagner je bio ključan u osvajanju ukrajinskog grada Bahmuta.

Međutim, ova nova vijest o Jevgeniju Prigožinu, vođi Wagnerove skupine, i njegovu odbijanju da potpiše nove ugovore s Kremljom, predstavlja značajan preokret. Ovaj potez ne samo da stavlja upitnik nad budućim sudjelovanjem Wagnerovih boraca u sukobu, već i ukazuje na mogući raskol između Kremlja i ove tajnovite organizacije.

Viktor Orban opet šokira izjavama: 'Vrijeme je na ruskoj strani, Ukrajina ne može pobijediti'

Viktor Orban opet šokira izjavama: 'Vrijeme je na ruskoj strani, Ukrajina ne može pobijediti'

Još uvijek nije potpuno jasno zašto je Prigožin odbio potpisati nove ugovore, ali neki izvori sugeriraju da bi to moglo biti povezano s nedavnom pobunom. Wagnerova skupina je bila umiješana u pobunu protiv Kremlja, što je dovelo do napetosti između ove skupine i ruske vlade.

Ako je to istina, Prigožinovo odbijanje novih ugovora moglo bi biti pokazatelj dubokog neslaganja između Wagnera i Kremlja, što bi moglo imati značajne posljedice za tijek sukoba u Ukrajini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije