Novi podvig turske letjelice: Bayraktar srušio vlastiti visinski rekord

0
AA
Novi podvig turske letjelice: Bayraktar srušio vlastiti visinski rekord
Foto: EPA-EFE / Bayraktar / Ilustracija

Turska borbena bespilotna letjelica Bayraktar AKINCI B, opremljena s dva motora od po 750 konjskih snaga, još jednom je oborila vlastiti rekord leta i potvrdila uspješnog projekta AKINCI koji provodi kompanija Baykar pod vodstvom Direkcije za odbrambenu industriju pri Predsjedništvu Republike Turske.

Iz kompanije Baykar saopćeno je da je borbena bespilotna letjelica Bayraktar AKINCI B treći put srušio vlastiti rekord visine leta i da je taj podvig ostvaren tokom testiranja izdržljivosti, visine i brzine koje je izvedeno 21. juna u prisustvu delegacija Direkcije za odbrambenu industriju Turske i Komande ratnog zrakoplovstva turske vojske koja očekuje preuzimanje takvih letjelica.

 Testiranje je izvedeno u Centru za letenje, obuku i testiranje na poligonu aerodroma Corlu, a Bayraktar AKINCI B izveo je let u trajanju od 20 sati i 23 minute i tom prilikom dosegao rekordnu visinu od 45.118 stopa (13.716 metara).

Prvomajski praznici u BiH: Provjerili smo kakve su trenutne cijene mesa

Prvomajski praznici u BiH: Provjerili smo kakve su trenutne cijene mesa

Treći visinski rekord Bayraktara

Turska borbena bespilotna letjelica Bayraktar AKINCI A, opremljena s dva motora od po 450 konjskih snaga, prvobitno je postavila visinski rekord leta 8. jula prošle godine, a popeo se na visinu od 38.039 stopa.

Njena naprednija varijanta Bayraktar AKINCI B je 11. marta ove godine izveo let do visine od 40.170 stopa, a ovih dana ostvarenih 45.118 stopa je novi rekord planetarno poznatog turskog brenda Bayraktar.

Ovim historijskim testiranjima za prijem borbenih letjelica Bayraktar AKINCI B u inventar turskih zračnih snaga prisustvovale su i delegacije Direkcije za odbrambenu industriju pri Predsjedništvu Turske i Komande zračnih snaga te zemlje.

AKINCI B je uspješno završio probnu aktivnost nakon što je tokom leta u trajanju od 20 sati i 23 minuta prešao ukupno 6.406 kilometara, a testirana je i brzina leta.

AKINCI u Anadolskom orlu po prvi put

Turska borbena letjelica Bayraktar AKINCI B istovremeno učestvuje u vojnoj vježbi Anadolskog orla.

Bayraktar AKINCI, koji je izveo misijski let po scenariju u okviru vježbe u istočnom Mediteranu. Bilo je to prvo pojavljivanje Bayraktarovih bespilotnih letjelica u sveobuhvatnoj vježbi zračnih snaga još od 29. avgusta 2021. godine kada je ušao u inventar Oružanih snaga Turske.

U okviru vojne vježbe EFES-2022 održane u Izmiru, Bayraktar AKINCI je uspješno poletio iz baze u Batmanu, pogodio zadane ciljeve na poligonu u Seferihisaru i vratio se u svoju bazu.

Sve veći interes za turske bespilotne letjelice

Do sada je Turske potpisala ugovore za izvoz modela Bayraktar AKINCI TIHA u četiri države, a sa 22 države za izvoz modela Bayraktar TB2 SIHA.

Isporuke modela Bayraktar TB2 SIHA su već u toku u skladu s potpisanim ugovorima, a očekuje se da će isporuke modela Bayraktar AKINCI TIHA i popratnih sistema početi od naredne godine.

Kompanija Baykar je prošle godine ostvarila izvoz bespilotnih letjelica u iznosu od 664 miliona dolara, što je prema podacima Unije turskih izvoznika najveći izvor u oblasti odbrambene industrije.

Nastavljaju se i pregovori sa mnogim zemljama koje su zainteresirane za turske bespilotne letjelice Bayraktar AKINCI TIHA i Bayraktar TB2 SIHA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije