Novi paket pomoći: SAD pristale da pošalju Ukrajini bombe dvostruko većeg dometa

6
Fena
Novi paket pomoći: SAD pristale da pošalju Ukrajini bombe dvostruko većeg dometa
Foto: EPA - EFE / Zelenski i Biden

Nakon višemjesečnog dvoumljenja, SAD su pristale da pošalju bombe većeg dometa Ukrajini dok se priprema za pokretanje proljetne ofanzive kako bi povratila teritoriju koju je Rusija zauzela prošle godine.

Američki zvaničnici potvrdili su da će novo oružje otprilike udvostručiti domet bilo kog drugog ofanzivnog oružja koje pružaju Sjedinjene Države.

SAD će obezbijediti bombe malog prečnika za lansiranje sa zemlje, u sklopu paketa pomoći od 2,17 milijardi dolara koji će biti, kako se očekuje, navelo je nekoliko američkih zvaničnika.

Ukrajini stiže oružje koje može okrenuti tok rata: Postoji jedan problem

Ukrajini stiže oružje koje može okrenuti tok rata: Postoji jedan problem

Paket također po prvi put uključuje opremu za povezivanje svih različitih sistema protuzračne odbrane koje su zapadni saveznici poslali na bojno polje i integrirali ih u vlastitu protuzračnu odbranu Ukrajine, kako bi joj pomogli da se bolje brani od ruskih raketnih napada.

Američki zvaničnici mjesecima oklijevaju da pošalju sisteme većeg dometa u Ukrajinu iz zabrinutosti da će se koristiti za gađanje meta unutar Rusije, eskalirajući sukob i dublje uvlačeći Sjedinjene Države.

Američki zvaničnici nastavili su, međutim, da odbijaju ukrajinske zahtjeve za borbenim avionima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije