Ukrajina pokrenula veliku antikorupcijsku akciju: Na "radaru" istražitelja i milijarder

2
Fena
Ukrajina pokrenula veliku antikorupcijsku akciju: Na "radaru" istražitelja i milijarder
Foto: EPA / Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

Ukrajinske vlasti u srijedu su izvele raciju u domu utjecajnog milijardera, u onome što je saveznik predsjednika Volodimira Zelenskog naveo kao sveobuhvatno ratno suzbijanje korupcije koje će promijeniti zemlju.

Izvršene su odvojene racije u poreskoj upravi i u kući bivšeg ministra unutrašnjih poslova Arsena Avakova, a imenovan je i novi šef Carinske službe, dva dana prije nego što Ukrajina bude domaćin samita s Evropskom unijom na kome Kijev želi pokazati da se razvija nakon višegodišnje hronične korupcije.

Ukrajina smatra samit u petak od vitalnog značaja za svoja nadanja da će se pridružiti bogatom bloku, što je cilj koji je još hitniji nakon ruske invazije, a također je krenula u političke čistke u kojima je više od deset zvaničnika podnijelo ostavku ili je smijenjeno prošle sedmice.

NBA play-off: Phoenixu nije pomogao ni Nurkićev double-double, Garzina Minnesota povela s 2-0

NBA play-off: Phoenixu nije pomogao ni Nurkićev double-double, Garzina Minnesota povela s 2-0

U jeku rata zemlju trese korupcijska afera: Ostavke i smjene u vrhu Ukrajine

U jeku rata zemlju trese korupcijska afera: Ostavke i smjene u vrhu Ukrajine

Sigurnosni zvaničnici pretresli su dom biznismena Igora Kolomojskog, jednog od najbogatijih ljudi Ukrajine i nekadašnjeg saveznika Zelenskog, u okviru istrage o mogućim finansijskim zloupotrebama, kako je navelo nekoliko medija.

Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) kasnije je saopćila da je otkrila šemu za pronevjeru više od milijardu dolara kod proizvođača nafte Ukrinafta i rafinerije nafte Ukratnafta, kompanija koje je Kolomojski nekada djelimično posjedovao.

Činilo se da fotografije koje kruže društvenim mrežama prikazuju Kolomojskog, obučenog u trenerku, kako gleda u prisustvu najmanje jednog službenika SBU unutar velike drvene kuće. Reuters nije mogao odmah provjeriti autentičnost fotpografija.

Kolomojski nije bio dostupan za komentar. On je ranije negirao bilo kakvo krivično djelo.

David Arahamia, visoki član stranke Zelenskog Sluga naroda, izjavio je da će kompletno rukovodstvo carinske službe biti smijenjeno i da su obavještenja o sumnji na prevaru dostavljena visokim zvaničnicima ministarstva odbrane.

"Zemlja će se promijeniti tokom rata. Ako neko nije spreman za promjene, onda će sama država doći do njega i pomoći mu da se promijeni", napisao je Arahamia u aplikaciji poruka Telegram.

Vlada je kasnije saopćila da će zamjenik šefa Carinske službe Sergej Zvjahincev privremeno preuzeti dužnost njenog šefa.

Dugotrajna ukrajinska borba protiv korupcije dobila je vitalni značaj, jer je ruska invazija učinila Kijev u velikoj mjeri oslonjenim na podršku Zapada i potrebno je provesti reforme kako bi se pridružio uniji 27 zemalja.

Zelenski je prošle sedmic predvodio prvu veću političku akciju u ratu nakon bure protesta zbog korupcijskog skandala koji uključuje ugovor o hrani za vojsku.

Zelenski je u utorak rekao da je u planu donošenje više kadrovskih odluka i da će uslijediti "nove reforme" koje će uticati na društvenu, pravnu i političku realnost.

Izabran je za predsjednika 2019. godine na čelu antikorupcijske liste i pokrenuo je akciju protiv bogatih biznismena poznatih kao "oligarsi" krajem 2021. godine.

Medijska kuća Ukrajinska pravda objavila je da se pretres imovine Kolomojskog odnosi na istragu o navodnim pronevjerama naftnih derivata i utaji carina.

Pored toga, Avakov, bivši ministar unutrašnjih poslova, izjavio je da je njegov dom pretresen u sklopu istrage o padu helikoptera 18. januara u kome je poginulo 14 ljudi, među kojima i ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirski.

Rekao je da istražitelji istražuju kupovinu modela helikoptera Airbus koji je bio uključen u nesreću prije šest godina, ali da "ništa od značaja za interes istrage nije pronađeno", prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije