Novi incidenti na poljsko-bjeloruskoj granici, jedan vojnik povrijeđen

0
Radiosarajevo.ba
 Novi incidenti na poljsko-bjeloruskoj granici, jedan vojnik povrijeđen
Foto: EPA-EFE / Veliki broj migranta na granici sa Bjelorusijom

Migranti su sinoć pokušali probiti poljsko-bjelorusku granicu u najmanje dva navrata, objavila je poljska granična straža, a napetosti su još uvijek prisutne usred diplomatskog pritiska poljskog premijera, koji obilazi zemlje EU.

Iako se smanjio broj migranata na granici, Varšava je objavila da ponovljeni incidenti ukazuju na moguću promjenu taktike Minska, ali ne i na odustajanje Minska od korištenja migranata koji bježe s Bliskog istoka i drugih područja kao oružja u sporu s Europskom unijom.

Poljska granična straža objavila je na Twitteru da se skupina od stotinu migranata pokušala probiti jučer oko 18 sati, a na videosnimci priloženoj uz tvit vide se uništen dio ograde na granici i naoružani vojnici s druge strane, javlja Hina.

Reakcija iz SDA na Konakovićevo obraćanje: "50 minuta javnog ubjeđivanja ministra da nije kriv"

Reakcija iz SDA na Konakovićevo obraćanje: "50 minuta javnog ubjeđivanja ministra da nije kriv"

Jedan vojnik je povrijeđen

Granična straža objavila je da je druga grupa od 40 migranata dvaput pokušala probiti granicu blizu sela Mielnik. Bacali su kamenje, grane i šok-granate na poljske snage. Povrijeđen je vojnik blizu Mielnika, rekla je glasnogovornica Granične straže Anna Michalska za državnu novinsku agenciju PAP.

"Jednom vojniku ozlijeđena je glava. Pružena mu je ljekarska pomoć", rekla je Michalska.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki u međuvremenu je posjetio Budimpeštu i Zagreb, potom Pariz, a kasnije danas ide u Ljubljanu. On nastoji osnažiti europsko jedinstvo u oštrom stavu prema Bjelorusiji i Rusiji.

Human Rights Watch: I Bjelorusija i Poljska krive su za kršenja ljudskih prava

Nevladina organizacija Human Rights Watch optužila je i Bjelorusiju i Poljsku za teška kršenja ljudskih prava migranata i tražitelja azila na granici između dviju zemalja.

Prema izvještaju HRW-a, dvije vlade imaju obvezu spriječiti nove smrtne slučajeve, osiguravajući redovit pristup humanitarne pomoći ljudima blokiranima u pograničnom području. Istražitelji HRW-a kazali su da su razgovarali s 19 ljudi koji su im rekli da su neke od njih poljski pogranični čuvari otjerali, ponekad koristeći silu.

HRW ističe da su ta protjerivanja kršenja prava na azil predviđenog europskim zakonodavstvom i poziva EU da počne iskazivati solidarnost sa žrtvama s obje strane granice, koje pate i umiru. Kad je riječ o Bjelorusiji, nevladina organizacija upozorava da su nasilje, nehumano i ponižavajuće postupanje, kao i pritisak bjeloruskih pograničnih čuvara, česti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije