Ispražnjeni kampovi / Pogledajte kakva je situacija na granici Poljske i Bjelorusije

19. 11. 2021. u 07:56:00 AA

Shares: 0

Migranti na granici Poljske i Bjelorusije u četvrtak su napustili kampove i preselili se u zatvoreni prostor koji je pripremila bjeloruska vlada u okviru pograničnog regiona.

Migranti koji su željeli ući u Evropsku uniju spakovali su svoje stvari u šumovitom području i kampovima koje su poslijepodne postavili na graničnom prijelazu duž granice u bjeloruskoj oblasti Grodno.

Improvizovani kamp su napustile porodice s djecom, migranti, uglavnom iz Iraka, Sirije, Avganistana, Irana i drugih azijskih i afričkih zemalja.

Nekoliko preostalih osoba večeras je napustilo kamp, te je područje u blizini poljske granice potpuno očišćeno.

Državni granični komitet Bjelorusije saopštio je da, pošto više nikoga u kampu na graničnom prijelazu, novinari ne mogu raditi na ovom području, već da mogu nastaviti rad u logističkom centru u kojem su smješteni migranti.

Prema instrukciji bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, migrantima koji su smješteni u zatvorenom prostoru logističkog centra u pograničnoj regiji Bruzgi podijeljena je pomoć za osnovne potrebe poput vode i sredstava za higijenu, te medicinska pomoć.

Nakon 10 dana provedenih u šatorima po hladnom vremenu, grupe migranata brzo su otišle u zatvoreni prostor. U tom prostoru mnogi su spavali i odmarali, a djeca su se igrala, zaštićena od hladnoće, dok su se majke brinule o svojim bebama.

Od avgusta, zemlje Evropske unije koje graniče s Bjelorusijom - Litvanija, Latvija i Poljska, registrovale su dramatično povećanje broja neregularnih prijelaza granice.

Više od 8.000 ljudi pokušalo je ući u blok preko granice Bjelorusije i EU-a do sada ove godine, što je znatno više u odnosu na samo 150 prošle godine.

Iz Evropske unije tvrde da Bjelorusija dolazi do potencijalnih putnika preko naizgled zvaničnih kanala, uključujući diplomatske misije i turističke agencije, i poziva ih u Bjelorusiju nudeći im vize. Zatim ih navodno vode do granice EU-a.

Od prošle sedmice najmanje 2.000 osoba, među kojima su žene i djeca, nalazilo se u bjelorusko-poljskom graničnom području u teškim uslovima.

Migranti su sinoć spavali u skladištu na kontrolnom punktu Bruzgi. Prema riječima bjeloruskih graničara, svi su smješteni - na mjestu gdje se inače drže paketi.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)