Novi detalji stravičnog napada u Francuskoj: Otkriven motiv?

1
Radiosarajevo.ba
Novi detalji stravičnog napada u Francuskoj: Otkriven motiv?
Foto: EPA - EFE / Mjesto napada na djecu u Francuskoj

Tijekom jučerašnjeg napada na djecu u parku Sirijac je, navodno, zazivao ime Isusa Krista. Nakon što je uhićen, kod njega su nađeni križ i molitvenik. 

Jučerašnji napad nožem na djecu zgrozio je Francusku. U parku pored jezera u Annecyju, djeca u dobi od oko tri godine bila su u jutarnjem izletu kada se iznenada pojavio muškarac s nožem i počeo ih bosti. Neka od djece su bila u kolicima, javlja BBC.

Napadač je potom pobjegao s mjesta događaja, a zatim nasrnuo na starijeg muškarca koji je šetao u blizini. U tom trenutku intervenirala je policija, a napadač je pogođen u noge i savladan.

Vozači, oprez: I danas gužve na graničnim prijelazima, evo gdje se najduže čeka

Vozači, oprez: I danas gužve na graničnim prijelazima, evo gdje se najduže čeka

Dvoje djece i stariji muškarac nalaze se u bolnici u životnoj opasnosti. Policija kaže da je napadač Sirijac Abdalmasih H. koji je zatražio azil te kako nije imao dosje.

Prije Francuske, živio je neko vrijeme u Švedskoj. Kako prenose mediji, napadač ima ženu i trogodišnje dijete. Policiji je rekao da je kršćanin. Ima 31 godinu, potvrdila je policija.

Horor u Francuskoj: Muškarac nožem napao djecu, teško povrijedio troje

Horor u Francuskoj: Muškarac nožem napao djecu, teško povrijedio troje

Napadač je sirijski kršćanin koji je u Europu došao prije 10 godina. Status izbjeglice je dobio u Švedskoj, iz koje je u Francusku stigao prije četiri mjeseca, nakon što se razveo od supruge koja kaže da otad ne zna ništa o njemu. U Švedskoj je ostavio i trogodišnju kći.

Tokom jučerašnjeg napada na djecu u parku Sirijac je, navodno, zazivao ime Isusa Krista. Nakon što je uhapšen, kod njega su nađeni križ i molitvenik.

U međuvremenu su se na društvenim mrežama pojavile i snimke hrabrog mladića koji je napadača naganjao po parku do dolaska policije.

Henri (24) nedavno je završio studij menadžmenta, par dana prije napada lokalnim novinama rekao je kako je na svojevrsnom devetomjesečnom hodočašću po Francuskoj.

Henri je odlučio u devet mjeseci obići što više francuskih katedrala. U intervjuu je rekao kako smještaj nalazi tako da kuca na slučajno odabrana vrata kuća u blizini katedrala koje posjećuje.

Annecy: What we know

Two children and one adult are still in critical condition after a man with a knife attacked six people in a park in Annecy on Thursday.

Posted by Le Monde in English on Friday, June 9, 2023

Henri je mahao ruksakom kako bi pokušao blokirati napadača, a potom trčao i hodao za njim sve do dolaska policije, koja ga je ustrijelila u nogu i potom uhapsila.

"Molite za djecu. Ja sam dobro", napisao je kratko na društvenim mrežama.

Francuske vlasti jučer su objavile da motiv napada nije teroristički te kako napadač nema niti dosje niti je liječen zbog psihičkih problema. 

Danas je ministar unutarnjih poslova Francuske, Gerald Darmanin, objavio znakovit podatak, koji bi mogao biti važan za otkrivanje motiva koji se krije iza ovog stravičnog napada. Naime, Sirijac se za status izbjeglice prijavio i u Francuskoj, a zahtjev mu je odbijen prije samo nekoliko dana.

"Ta koincidencija je zabrinjavajuća. Napravio je to što je napravio samo nekoliko dana nakon što mu je zahtjev odbijen", rekao je Darmanin.

Four children wounded in knife attack in French Alps

🇫🇷 French President Emmanuel #Macron is travelling to the French Alps town of #Annecy on Friday, a day after a Syrian refugee armed with a knife stabbed four preschool children and injured two adults in a playground attack that has shocked the nation. Here's more 👇

Posted by FRANCE 24 English on Friday, June 9, 2023

Napadač je viđen kod igrališta u posljednjim danima. Buljio je u obližnje jezero i mumljao u bradu, prenosi 24sata

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije