Novi detalji o atentatu: Otkrivene ubice predsjednika Haitija

0
Radiosarajevo.ba
Novi detalji o atentatu: Otkrivene ubice predsjednika Haitija
EPA / Ubistvo predsjednika Haitija

Među naoružanim komandantima koji su ubili predsjednika Haitija Hovenela Moisea, bilo je 26 Kolumbijaca i dvojica Amerikanaca s Haitija, saopštile su vlasti, dok se nastavlja potraga za glavnim organizatorima ubojstva.

Prema službenom saopštenju, pedesettrogodišnjeg Moisea je u srijedu rano ujutro u njegovoj kući ubila skupina stranih, uvježbanih ubica što je izazvalo haos u toj siromašnoj državi u kojoj vladaju političke podjele, glad i rašireno nasilje.

Penzionisani kolumbijski vojnici među napadačima

Kolumbijski ministar odbrane Diego Molano rekao je da prvi rezultati istrage pokazuju da su Kolumbijci osumnjičeni za sudjelovanje u ubistvu penzionisani članovi oružanih snaga njegove zemlje te je obećao pomoć u istrazi na Haitiju.

Policija je osobe za koje se sumnja da su počinile ubojstvo u srijedu pratila do kuće u blizini mjesta zločina u Petionvilleu, sjevernom predgrađu glavnoga grada Port-au-Princea. Nakon pucnjave koja je trajala do kasno u noć uhapšen je određeni broj osumnjičenih.

Šef policije Leon Charles u četvrtak kasno navečer novinarima je pokazao niz kolumbijskih putovnica, pušaka, mačeta, walkie-talkieja i ostaloga.

Ubistvo predsjednika Haitija - undefined

EPA: Ubistvo predsjednika Haitija

"Stranci su došli u našu zemlju ubiti predsjednika", rekao je Charles i dodao da je riječ o 26 Kolumbijaca i dvojici Amerikanaca s Haitija.

Uhapšeno je 15 Kolumbijaca i dvojica Amerikanaca.

Direktor kolumbijske policije Jorge Luis Vargas rekao je da je s Haitija primio zahtjev o informacijama o šestorici osumnjičenih, od kojih su dvojica navodno ubijena u pucnjavi. Ostala su četvorica uhapšena.

Motiv ubistva još nije službeno iznesen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije