... / Novi bilans: U ratu Armenije i Azerbejdžana ubijeno 39 osoba

28. 09. 2020. u 14:07:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 23

Najmanje 39 ljudi je poginulo u sukobima u oblasti Nagorno-Karabah, saopćile su u ponedjeljak vlasti tog područja oko kojeg se decenijama spore Armenija i Azerbejdžan. Ovo su najteži sukobi u posljednjih nekoliko godina.

Prema novom bilansu, u sukobu je poginulo 32 boraca, petero azerbejdžanskih civila i dvoje armenskih civila. Azerbejdžan nije saopćio broj žrtava.

Nije jasno šta je u nedjelju izazvalo eskalaciju sukoba koji je bio pritajen od jula.

Nagorno Karabah, dio Azerbejdžana, traži punu nezavisnost u čemu ima podršku Jermenije, dok Baku pristaje samo na davanje kulturne autonomije.

U ratu Azerbejdžana i Armenaca separatista u Nagorno Karabahu, koji je trajao od februara 1988. do maja 1994, poginulo je više od 20.000 ljudi.

Region je međunarodno priznat kao dio Azerbejdžana, ali je pod kontrolom etničkih Armena.

Kada se odvojio početkom devedesetih, desetine hiljada su poginule u borbama, prenosi N1.

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev izjavio je u nedjelju da je uvjeren da će povratiti kontrolu nad regionom.

Ratno stanje proglašeno je usred nasilja u nekim dijelovima Azerbejdžana, kao i u Armeniji i Nagorno-Karabahu.

Konflikt u kavkaskim planinama ostao je neriješen više od tri decenije, sa periodičnim eskalacijama borbi. U graničnim okršajima u julu je ubijeno najmanje 16 ljudi, nakon čega su izbile najveće demonstracije u glavnom azerbejdžanskom gradu Bakuu u ovoj godini, na kojima se pozivalo da se taj region ponovo povrati.

Azerbejdžanska kontraofanziva

Azerbejdžan preduzima kontraofanzivne mjere na osnovu prava na samoodbranu i u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom, saopštilo je azerbejdžansko ministarstvo spoljnih poslova posle novih sukoba u Nagorno-Karabahu.

Kako se navodi, oružane snage će kontramjere sprovesti "da bi spriječile novu vojnu agresiju Armenije i obezbijedile sigurnost civila i gusto naseljenih stambenih područja".

Prema podacima ministarstva odbrane, kako se navodi u saopćenju, ima izvještaja o žrtvama i pričinjena je šteta na civilnim objektima i infrastrukturi.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA