Nove prijetnje - Kremlj objavio kada bi koristio nuklearno oružje: "Ne tjerajte nas"

7
Radiosarajevo.ba
Nove prijetnje - Kremlj objavio kada bi koristio nuklearno oružje: "Ne tjerajte nas"
/ Dmitrij Peskov (Foto: Tass)

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da će Rusija posegnuti za nuklearnim oružjem samo u slučaju "prijetnje postojanju" njegove zemlje, a ne kao rezultat trenutnog sukoba s Ukrajinom.

"Prije svega, moram naglasiti da sam siguran da će naša vojna operacija u Ukrajini biti uspješna, no bilo kakav ishod operacije u Ukrajini, naravno, nije razlog za korištenje nuklearnog oružja", rekao je Peskov.

"Imamo sigurnosni koncept koji vrlo jasno kaže da samo kada postoji prijetnja za postojanje države, možemo koristiti i zapravo ćemo koristiti nuklearno oružje kako bismo otklonili prijetnju opstanku naše zemlje. Razdvojimo te dvije stvari, one nemaju veze jedna s drugom", dodao je Peskov.

Preminuo novinar Bojan Tončić

Preminuo novinar Bojan Tončić

Komentirajući sankcije koje je Zapada uveo Rusiji, Peskov je rekao da se radi o neprijateljskim uvjetima.

"Moramo se prilagoditi uvjetima. I, nažalost, ti uvjeti su prilično neprijateljski raspoloženi. Ušli smo u fazu totalnog rata. Zapadnoeuropske zemlje, Sjedinjene Države, Kanada, Australija, one zapravo vode rat protiv nas u trgovini, u gospodarstvu, u otimanju naše imovine, u otimanju naših sredstava, u blokiranju naših financijskih odnosa... I moramo se prilagoditi novoj stvarnosti. Morate razumjeti Rusiju. Morate razumjeti Rusiju", rekao je Peskov, piše Direktno.hr.

"Nekoliko desetljeća smo govorili Zapadu da se bojimo pomicanja vašeg NATO-a na istok. I mi se bojimo približavanja NATO-a našim granicama sa svojom vojnom infrastrukturom. Molim vas, vodite računa o tome. Nemojte nas tjerati u ćošak", poručio je Peskov.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije