Nove odluke o registraciji vozila u Njemačkoj: Evo kakve olakšice stižu Nijemcima

0
Radiosarajevo.ba
Nove odluke o registraciji vozila u Njemačkoj: Evo kakve olakšice stižu Nijemcima
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Papiri, potvrda o registraciji – u Njemačkoj postoje brojne formalnosti i pravila za cestovni promet. Ranije je svako ko je kupio novi ili korišteni automobil prvo morao registrovati vozilo u zavodu za registraciju vozila, navode njemački mediji.

Ali ubuduće će biti lakše, jer od septembra na snagu stiže jedna inovacija koja bi trebala omogućiti svim vozačima da odmah koriste svoja vozila. Ali, kako funkcioniše registracija novog vozila? Šta vozači moraju uzeti u obzir?

Vozite do deset dana bez dokumenata vozila

Već u februaru Vlada je odobrila novu odluku. Zahvaljujući njoj od septembra će se primjenjivati ​​i obnovljena odluka o registarskim oznakama i nova odluka o registraciji. Od 1. septembra 2023. vozači će moći sudjelovati u cestovnom prometu odmah nakon digitalne preregistracije vozila. Digitalna obavijest o registraciji tada služi kao dokaz o ispravnosti vozila.

Sjećanje na 1992.: "NE pucaj" - govorio je Jovan Divjak taj dan u Dobrovoljačkoj

Sjećanje na 1992.: "NE pucaj" - govorio je Jovan Divjak taj dan u Dobrovoljačkoj

Međutim, kako bi to učinili, vozači također moraju digitalno registrovati svoja vozila, a zatim sa sobom nositi digitalnu obavijest o registraciji.

Njemačka policija traži pomoć građana zbog pijanog vozača kamiona iz Bosne

Njemačka policija traži pomoć građana zbog pijanog vozača kamiona iz Bosne

Nema više čekanja

Korisna stvar u novoj odluci o registraciji vozila je da na ovaj način vlasnici automobila više ne moraju čekati na slanje i popunjavanje dokumenata vozila, nego mogu odmah voziti bez njih, objašnjeno je iz Ministarstva prometa. Vozači tada mogu voziti svoj automobil do deset dana bez papira i s digitalnom potvrdom.

Zahtjev za posebne registarske oznake, kao što su E-registarske oznake, klasične automobilske oznake i sezonske registarske oznake, mogu se podnijeti i digitalno.

Savezne zemlje odgovorne su za provedbu propisa, a podržava ih i-Kfz projektni tim, piše Fenix-magazin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije