Njemačka 'vapi' za radnom snagom: Evo ko prolazi i bez fakultetske diplome

0
Radiosarajevo.ba
Njemačka 'vapi' za radnom snagom: Evo ko prolazi i bez fakultetske diplome
FOTO: Arhiv / Ilustracija

Jače useljavanje rješenje je za nedostatak kvalifikovane radne snage u Njemačkoj, rekla je Monica Schnitzer, predsjedavajuća Vijeća ekonomskih stručnjaka njemačke vlade.

"Njemačkoj treba 1,5 miliona useljenika godišnje kako bismo, ako se odbije enormno iseljavanje, svake godine imali 400.000 novih građana i tako sačuvali broj radnika", rekao je za Süddeutsche Zeitung stručnjak iz kolokvijalno poznatog savjetodavnog tijela.

"Hitno nam je potrebna kultura dobrodošlice. Ako Intel gradi fabriku u Magdeburgu i treba mu strane kvalifikovane radnike, oni također moraju osjećati da su tamo dobrodošli", rekla je Schnitzer.

EU 20 godina nakon velikog vala proširenja: Da li je spremna za primanje novih članica?

EU 20 godina nakon velikog vala proširenja: Da li je spremna za primanje novih članica?

Ocijenila je da novi njemački zakon o profesionalnom radu ide u tom smjeru. No, prema njenim riječima, za posao u Njemačkoj potrebno je više, na primjer usluge za imigrante koje im neće stvarati strah, već će pružati usluge.

"Ne treba da insistiramo da stranci govore njemački za svaki posao, ali moramo paziti da radnici službi za strance govore engleski", pojasnila je Schnitzer.

Prije deset dana njemačka vladajuća tročlana koalicija svojom je većinom u Bundestagu progurala novi zakon o useljavanju kvalifikovanih radnika.

Novost u njemu je, između ostalog, tzv. sistem šansi koji se temelji na bodovima koji se stiču prema različitim kriterijumima.

Posao u Njemačkoj uključuje poznavanje jezika, radno iskustvo, dob i veze s Njemačkom. IT stručnjaci će ubuduće moći dolaziti u Nemačku i bez fakultetske diplome, ako dokažu da imaju potrebne kvalifikacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije