Njemačka modna kompanija zatvara 122 poslovnice, više od 400 radnika ostaje bez posla

0
Radiosarajevo.ba
Njemačka modna kompanija zatvara 122 poslovnice, više od 400 radnika ostaje bez posla
Foto: Twitter / Gerry Weber

Situacija u maloprodajnom sektoru u Njemačkoj ne izgleda dobro. Nakon Scotch & Soda, Görtz i Peek & Cloppenburg, još jedna modna kompanija je u krizi: Gerry Weber.

Ova kompanija se prije tri godine uspjela spasiti od propasti, ali sada stvari ne izgledaju dobro za proizvođača odjeće iz Halea u Vestfaliji. Odlučili su da zatvaro 122 poslovnice, pišu njemački mediji.

Maloprodaja se bori za opstanak u 2023. godine. U posljednjih nekoliko mjeseci stizale su vijesti o stečajevima, te o finansijskim problemima za niz modnih lanaca poput Peek & Cloppenburga, Galerije Kaufhof, Görtza, Rena i Scotch & Sode. Loše vijesti sada stižu za modni lanac Gerry Weber.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Njemačka modna kompanija sama, ali i kao franšiza, vodi više od 700 trgovina širom svijeta. Kompanija, osnovana 1973. godine, fokusirana je na žensku odjeću, a zapošljava oko 2.100 radnika.

Ali, kako je kompanija najavila, slijede promjene u poslovanju. Namjeravaju zatvoriti neprofitabilne poslovnice i ukinuti radna mjesta.

Svjetski poznata modna kompanija otpušta 1.500 radnika

Svjetski poznata modna kompanija otpušta 1.500 radnika

Gerry Weber International AG podnio je zahtjev sudu u Esenu za pokretanje postupka prema Zakonu o okviru za stabilizaciju i restrukturiranje preduzeća (StaRUG).

Kao razlog restrukturisanja navedena je korona-kriza i njeni učinci, ali i rastuća inflacija. Namjeravaju i izlazak s berze.

Gerry Weber Retail GmbH upravlja sa 149 trgovina i 28 prodajnih mjesta u Njemačkoj.

Čak i ako se potražnja za onlajn kupoviom poveća, želi se zadržati maloprodaja.

"Želimo izgraditi mrežu poslovnica budućnosti, jer čvrsto vjerujemo u tu granu. U isto vrijeme, sada moramo staviti svaki kvadratni metar prostora na test", objašnjeno je iz kompanije.

Gerry Weber trenutno ima 171 vlastitu trgovinu i poslovnicu, ali jasno je da će se većina poslovnica zatvoriti.

Cirih: Radnici Googla napustili radna mjesta

Cirih: Radnici Googla napustili radna mjesta

Pogođene su 122 podružnice i 425 zaposlena. U izjavi koju prenose njemački mediji stoji kako se kompanija u budućnosti namjerava više fokusirati na veleprodaju.

Brendu ovo nije prva finansijska kriza, prenosi Fenix-magazin. Početkom 2019. matično društvo podnijelo je zahtjev za insolventnost u samoupravnom postupku.

U okviru insolventnosti sprovedeno je restrukturisanje koje je dovelo do zatvaranja 120 poslovnica u Njemačkoj. Stečajni postupak je zatvoren otprilike godinu dana nakon što je otvoren sudu u Bilefildu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije