Nova nuklearna kriza u svijetu: Šta znači izlazak Putina iz START sporazuma?

0
Radiosarajevo.ba
Nova nuklearna kriza u svijetu: Šta znači izlazak Putina iz START sporazuma?
Foto: EPA - EFE / Vladimir Putin, predsjednik Rusije

Tokom svog govora u Dumi, ruski predsjednik Vladimir Putin je najavio da će Rusija unilateralno suspendovati START sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja. 

Ova najava dolazi u momentu punom tenzija za cijeli svijet. Rusija već godinu dana vodi agresorski rat protiv Ukrajine, a sada postoje i neke indicije da će se rat proširiti na druge države u regionu

Da stvar bude gora, tokom svog godišnjeg govora u ruskom parlamentu, Putin je najavio i suspenziju sporazuma START, potpisanog 2010. godine, koji kontroliše proliferaciju nuklearnog naoružanja između Rusije i SAD-a. 

Lagumdžija održao snažan govor: Vlasti RS koriste metode ratnih zločinaca za rušenje institucija BiH

Lagumdžija održao snažan govor: Vlasti RS koriste metode ratnih zločinaca za rušenje institucija BiH

Ovaj sporazum je prvo potpisan 1991. godine, kada su dvije države odlučile postepeno smanjivati svoj nuklearni arsenal. Novi sporazum su potpisali tadašnji američki predsjednik Barack Obama, i tadašnji ruski predsjednik Dmitri Medvedev

Glavne stavke u novom START-u su bile limitacije na veliko nuklearno oružje. Dopušteno je 700 raketa i bombi, 1550 nuklearnih glava, te 800 platformi za lansiranje ovog oružja. Bitno je dodati i da ovaj ugovor ne limitira taktička nuklearna oružja, koja nemaju snagu da unište veću površinu. 

Sad, kada je Putin suspendovao rusko sudjelovanje u ovom sporazumu, mnogi analitičari se pitaju šta će se tačno desiti. Ono gdje se većina usaglašava jeste da su ove najave više simbolične nego konkretne u svojoj prirodi. 

Još uvijek su jako male šanse da Putin iskoristi nuklearnu bombu, mada postoji mogućnost da na ratištu prvi put vidimo taktičku verziju ovog razornog oružja. Još vrijedi spomenuti da ovo nije prvi put da Putin prijeti svojim nuklearnim arsenalom, na jedan ili drugi način. 

Ono što se pretpostavlja jeste da je ovaj potez ruskog predsjednika jedna vrsta osvete za ogromnu američku podršku ukrajinskim snagama. Iznenadni dolazak predsjednika SAD-a Joe Bidena u Kijev je natjerao Putina da uradi ili kaže nešto specijalno tokom svih aktivnosti povodom godišnjice rata u Ukrajini. 

Na kraju vrijedi istaći da nećemo vidjeti neku pretjeranu aktivnost Rusije u smislu njihovog nuklearnog arsenala u narednom periodu. Čak i ako se najava izlaska iz sporazuma ispostavi kao tačna, ruskim vlastima će trebati dosta vremena da razviju veći broj nuklearnih glava, piše CNN

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije