Europska država u opasnosti: Evo koja Putinova odluka je podigla paniku na kontinentu

2
Radiosarajevo.ba
Europska država u opasnosti: Evo koja Putinova odluka je podigla paniku na kontinentu
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin

Ukrajinske trupe su krenule ka granici s Moldavijom nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio izlazak iz međunarodnog sporazuma o očuvanju teritorijalnog integriteta ove države. 

U svom govoru u Dumi, Putin je donio odluku kako unilateralno izlazi iz tzv. sedmomajskog sporazuma, potpisanog 2012. godine.

Ovim sporazumom se Rusija obvezala da će podržati rješenje za regiju Transnistrija uz poštovanje teritorijalnog integriteta Republike Moldavije. 

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

Sad, kad je Putin najavio izlaz iz ovog sporazuma, podignuta je uzbuna u Ukrajini, koja dijeli granicu od 1222 kilometra s Moldavijom. Odmah su poslane trupe u ovaj dio Ukrajine, kako bi osujetili potencijalni pokušaj napada ruskih separatista iz Moldavije

Moldavske vlasti su odmah izašle s reakcijom na Putinov govor. Predsjednik zajedničke kontrolne komisije u sigurnosnoj zoni oko Pridnjestrovlja Alexandru Flenchea rekao je kako ovo ne znači nužno da Rusija planira podrivati moldavski teritorijalni integritet. 

Ovo je još jedan agresivni ruski potez u njihovoj vanjskoj politici prema Moldaviji. Otkada je na vlast došla pro-EU predsjednica Maia Sandu, Rusija je optužila ovu istočnoeuropsku zemlju kako provodi antirusku politiku.

S obzirom na sukob u Ukrajini, ovaj odnos Rusije i Moldavije dodaje novi sloj sumnje i tenzija u cijelu regiju, pa i kontinent, prenosi Jutarnji List

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije