Alep: Erdogan i Putin postigli dogovor o pokretanju evakuacije

Fena
Alep: Erdogan i Putin postigli dogovor o pokretanju evakuacije
Za sve one koji su cijelu prethodnu noć proveli moleći se da sve prođe u najboljem redu kada je riječ o velikom broju civila koji su se našli u obruču vladinih snaga u sirijskom gradu Alepu napokon su stigle pozitivne vijesti.

Kako su javili izbori bliski turskom predsjedniku, Recep Tayyip Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin dogovorili su se danas, telefonskim putem, kako će što je prije moguće zajedno pokušati pokrenuti evakuaciju civila i pobunjeničkih boraca iz istočnog Alepa.

Putin i Erdogan su naglasili potrebu sprečavanja kršenja primirja koje su dvije države dogovorile u utorak. Evakuacija se rano u utorak zaustavila nakon što je sirijski saveznik Iran postavio nove uvjete, te su nastavljene borbe između snaga sirijske vlade i opozicije. 

Erdogan je Putinu rekao kako je Turska spremna poduzeti sve moguće mjere kako bi osigurala privremena skloništa i humanitarnu pomoć nakon što se otvore sigurnosni koridori. 

Zakaria Malahifji iz opozicijske skupine Fastaqim u srijedu je rekao da su pobunjenici pokrenuli protunapade protiv snaga vlade, a Sirijski opservatorij za ljudska prava prenosi izjavu svjedoka o napadu automobilskom bombom u povijesnom dijelu jugozapadnog Alepa. 

Istražioci Ujedinjenih naroda za ratne zločine u srijedu su objavili kako je sirijska vlada najodgovornija za sprečavanje napada i odmazdi u istočnom Alepu i da mora osuditi sve vojnike iz svoje koalicije koji krše zakone.  Istražna komisija UN-a je saopćila kako je dobila "brojne izvještaje" o kršenju konvencija, uključujući egzekucije, samovoljna hapšenja i nestanke ljudi. 

Dodali su kako su primili i informacije o tome da pobunjeničke skupine sprečavaju odlazak civila iz grada, te da se njihovi borci infiltriraju u civilnu populaciju, prenosi Hina. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije