! / Njemački predsjednik zatražio od Poljske oprost za žrtve u drugom svjetskom ratu

01. 09. 2019. u 09:47:00 Srna

Shares: 163

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier je tokom ceremonije u poljskom gradu Vjelunju, gdje su u Drugom svjetskom ratu prije 80 godina pale prve bombe, zatražio oproštaj od Poljske za najkrvaviji sukob u historiji.

"Saginjem glavu pred žrtvama napada na Vjelunj. Saginjem glavu pred poljskim žrtvama njemačke tiranije i molim za oproštaj", rekao je Steinmeier na poljskom i njemačkom jeziku.

On je istakao da su Nijemci počinili zločine protiv čovječnosti u Poljskoj i da svako ko kaže da je teror nacionalsocijalista nad Evropom marginalni događaj u historiji Njemačke taj stav može da zadrži za sebe.

Steinmeier je to rekao rekao kao odgovor na stav njemačkih desničara čiji je jedan od lidera Aleksandar Gauland opisao Treći rajh, koji je postojao 12 godina, kao sitnicu u odnosu na inače veličanstvenu njemačku historiju.

"Mi nikada nećemo zaboraviti. Mi želimo da pamtimo i uvijek ćemo se sjećati", rekao je Steinmeier.

Predsjednik Poljske Andržej Duda rekao je da je napad nacističke Njemačke na Poljsku bio "čin divljaštva" i da predstavlja "ratni zločin".

"Uvjeren sam da će ova ceremonija ostati zabilježena u istoriji kao dio prijateljstva Njemačke i Poljske", dodao je Duda i zahvalio Steinmeier na dolasku, prenosi AFP.

Šefovi država kasnije će posjetiti muzej u Vjelunju i razgovarati sa onima koji su 1. septembra 1939. godine preživjeli napad.

Tepih bombardovanje uslijedilo je sedam dana kasnije nakon što su Njemačka i tadašnji Sovjetski Savez postigli tajni dogovor o podjeli Istočne Evrope pod nazivom sporazum Molotov-Ribentrop.

Poljski premijer Mateuš Moravijecki i vice-predsjednik Evropske komisije Frans Timerman učestvovali su rano jutos u odvojenim komemoracijama u mjestu Vesterplat, gdje je nacistički ratni brod otvorio vatru na poljsku luku 1. septembra 1939. godine.

Američki potpredsjednik Majkl Pens, Štajnmer i Duda danas će govoriti na ceremopniji na Trgu Pilsudski u Varšavi, pored Groba neznanog junaka. Na ceremoniji će učestvovati i njemački kancelar Angela Merkel.

Predsjednik SAD Donald Trump otkazao je dolazak u posljednjem trenutku zbog uragana "Dorian". Danas neće doći ni francuski predsjednik Emanuel Makron ni britanski premijer Boris Johnson, dok ruski predsjednik Vladimir Putin nije ni pozvan.

Iako je prošlo 80 godina od početka rata, Poljska smatra da ima još neriješenih pitanja, uključujući ratne reparacije koje Varšava traži od Berlina.

Nakon Hitlerovih napada na Poljsku, Britanija i Francuska objavile su rat nacističkoj NJemačkoj.

Poljska je u Drugom svjetskom ratu izgubila šest miliona stanovnika, od toga oko tri miliona Jevreja.

 

NEMA KOMENTARA