U zatvoru izboden atentator na Roberta Kennedyja: Osjećam se izdano

Radiosarajevo.ba
U zatvoru izboden atentator na Roberta Kennedyja: Osjećam se izdano
Foto: Inside Edition / Sirhan Sirhan

Sirhan Sirhan, osuđen za ubistvo Roberta Francisa Kennedyja 1968. godine, izboden je u kalifornijskom zatvoru, navodi BBC pozivajući se na američke medije.

Sirhan je izboden u petak, 30. avgusta poslijepodne u zatvoru koji se nalazi u blizini San Diega, saopštili su nadležni.

U zvaničnom saopštenju Odjeljenja za resocijalizaciju i rehabilitaciju je navedeno da su "službenici brzo djelovali" prilikom napada.

Identitet žrtve nisu saopštili. Ukazali su na to da je u stabilnom stanju. Ali, američki mediji, pozivajući se na više izvora, tvrde da je riječ o 75-godišnjem Sirhan Sirhanu.

Sirhan se nalazi u zatvoru 'Richard J Donovan' gdje služi doživotnu kaznu.

Pozivajući se na portal TMZ, BBC navodi da je napadač smješten u izolaciju. Nije poznat motiv napada.

Sirhan je osuđen za ubistvo kandidata za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Roberta Francisa Kennedyja 5. juna 1968. godine u Los Angelesu.

Kennedy je upucan u kuhinji hotela nedugo nakon što je proglasio pobjedu u unutarstranačkoj utrci za predsjednika zemlje među demokratama.

Brat predsjednika Johna Kennedyja je preminuo u bolnici 24 sata poslije ranjavanja. Sahranjen je na groblju Arlington u blizini svojeg brata na kojeg je atentat izvršen 1963. godine.

Prvobitno je Sirhan bio osuđen na smrtnu kaznu. Ali mu je tri godine poslije preinačena u kaznu doživotnog zatvora jer je California zabranila smrtnu kaznu.

Palestinac sa jordanskim državljanstvom tvrdi da se ne sjeća da je pucao u Kennedyja. U televizijskom intervjuu je rekao da se osjeća izdanim jer je Kennedy dao podršku Izraelu u Šestodnevnom ratu 1967. godine, podsjeća BBC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije