Njemački ministar: Embargo na rusku naftu dovest će do visokih skokova cijena

0
Hina
Njemački ministar: Embargo na rusku naftu dovest će do visokih skokova cijena
Foto: EPA-EFE / Robert Habeck

Još uvijek nema sporazuma o naftnom embargu protiv Rusije unutar Europske unije, prema riječima njemačkog ministra privrede Roberta Habecka.

Njemačka bi podržala naftni embargo, ali druge zemlje još nisu spremne, rekao je nakon sastanka s udruženjima srednjih biznismena u Berlinu. Habeck je rekao da embargo neće ostaviti Njemačku bez posljedica i da će doći do visokih skokova cijena.

Promjena bi mogla značiti i privremeni deficit, dodao je ministar, misleći na rafineriju u Schwedtu blizu granice s Poljskom, koju kontrolira ruska državna firma Rosnjeft. Međutim, embargo više ne znači da bi Njemačka otklizala u naftnu krizu.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Dvojica diplomata Europske unije za Reuters su ranije izjavila da blok naginje zabrani uvoza ruske nafte do kraja godine. Britanska agencija prenijela je da se Mađarska i dalje protivi bilo kakvom embargu Europske unije na uvoz ruske nafte i plina.

"Mađarski stav u pogledu bilo kakvog embarga na naftu i plin nije se promijenio. Mi ga ne podržavamo", rekao je portparol mađarske vlade Zoltan Kovacs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije