Njemačka vlada: „Ponavljamo - ne učestvujemo u ratu“

3
Radiosarajevo.ba
Njemačka vlada: „Ponavljamo - ne učestvujemo u ratu“
Foto: Anadolija / Ukrajinska artiljerija

Nakon ishitrene izjave njemačke ministrice vanjskih poslova Annalene Baerbock kako je Njemačka u ratu, vlada se sada trudi uvesti jasnoću ponavljajući kako njemačka podrška Ukrajini ne znači i sudjelovanje u ratu.

NATO i Njemačka ne sudjeluju u ovom ratu. Mi podržavamo Ukrajinu ali nismo ratna stranka", rekla je u petak (27. 1.) zamjenica glasnogovornika vlade Christiane Hoffmann. Ona je time reagirala na pitanje kako njemačka vlada objašnjava izjavu ministrice vanjskih poslova koja je na jednom sastanku u Vijeću Europe u utorak doslovno rekla: „Mi vodimo rat protiv Rusije, a ne jedni protiv drugih".

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Christian Wagner je rekao kako je izjava istrgnuta iz konteksta i da je izrečena u jeku jedne dulje rasprave na engleskom, dakle jeziku koji nije materinji jezik ministrice Baerbock.

Adis Ahmetović odigrao značajnu ulogu u odluci o isporuci „Leoparda“: Sjetite se BiH

Adis Ahmetović odigrao značajnu ulogu u odluci o isporuci „Leoparda“: Sjetite se BiH

Prije 42 godine desila se jedna od najgorih avionskih katastrofa, poginulo 180 ljudi

Prije 42 godine desila se jedna od najgorih avionskih katastrofa, poginulo 180 ljudi

Ruska propaganda

„Mislim da namjera ministrice nije bila da pobudi raspravu kakvu sada pratimo djelomice i na društvenim mrežama nego je naglasak bio na tome da smo mi, dakle Europska unija, NATO i G7 zemlje, jasno protiv agresorskog rata Rusije", rekao je Wagner.

On je rekao kako je ovaj slučaj i tipičan za način na koji djeluje ruska propaganda.

„Ruska propaganda uvijek iznova koristi izjave, pojedinačne rečenice, stavove članova njemačke vlade i preokreću ih u vlastitom interesu. Zato mislim da nije pretjerano smisleno ovome davati toliki prostor. Njemačka, sa stanovišta međunarodnog prava, nije stranka u ovom ratu", zaključio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova na redovitoj konferenciji za medije njemačke vlade.

U raspravu se uključilo i njemačko ambasada u Kijevu. „Pomagati Ukrajini materijalom koji joj pomaže da ostvari svoje pravo na samoobrani sadržano u povelji UN-a nije sudjelovanje u ratu", navodi se u saopćenju ambasada.

Jeste ili niste u ratu?

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Saharova je u petak zatražila objašnjenje njemačke ambasade u Moskvi glede „kontradiktornih" poruka koje odašilje Berlin. „Njemačka s jedne strane tvrdi da ne sudjeluje u ratu u Ukrajini a istodobno njezina ministrica kaže da se zemlje Europe nalaze u ratu s Rusijom. Razumijete li vi sami o čemu govorite?", napisala je Saharova na platformi Telegram.

Izjavu njemačke ministricie Baerbock spomenuo je i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

„Možda je Njemačka u ratu s Rusijom. Sretno ovaj puta, da završi bolje nego prije 70 godina, ali mi nismo u ratu ni s kim", rekao je hrvatski predsjednik u četvrtak.

Šta će Ukrajini, zaista, donijeti moćni tenkovi 'Leopard 2'?

Šta će Ukrajini, zaista, donijeti moćni tenkovi 'Leopard 2'?

Njemačka oporba nije gubila vrijeme za obračun s ministricom vanjskih poslova koja dolazi iz redova vladajuće stranke Zeleni.

„Baerbock je veliki sigurnosni rizik za našu zemlju", rekao je glavni tajnik Kršćansko-socijalne unije (CSU) Martin Huber tvrdeći da ministrica vanjskih poslova „Njemačku uvlači u rat".

Dopredsjednik opozicione desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) Tino Chrupalla zatražio je i ostavku ministrice Baerbock.

„Ministrica vanjskih poslova svojim neprofesionalnim i ishitrenim nastupima dovodi egzistenciju Njemačke u pitanje", priopćio je Chrupalla.

Njemački kancelar Olaf Scholz je nakon odluke o isporuci tenkova Leopard 2 Ukrajini u nekoliko navrata ponavljao kako to ne znači da su Njemačka i NATO u ratu s Rusijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije