Adis Ahmetović odigrao značajnu ulogu u odluci o isporuci „Leoparda“: Sjetite se BiH

11
Radiosarajevo.ba
Adis Ahmetović odigrao značajnu ulogu u odluci o isporuci „Leoparda“: Sjetite se BiH
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Adis Ahmetović

Zastupnik vladajuće Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) i  izvjestitelj njemačkog SPD-a u odboru za vanjsku politiku, Adis Ahmetović, odigrao je značajnu ulogu u odluci zvaničnog Berlina da isporuči tenkove „Leopard 2“ Ukrajini, ali i da dozvoli drugim zemljama da to učine.

Ugledni njemački Süddeutsche Zeitung (ZS) u ovom kontekstu je posvetio autorski tekst kojeg potpisuje Georg Ismar. List pravi paralele između agresije na Bosnu i Hercegovinu i Ukrajinu koje se na određen način zrcale upravo kroz sudbinu Adisa Ahmetovića.

Bijeg pred ratom u BiH

Uz ostalo, autor podsjeća da je Ahmetović ugledao i često sjedio sa bivšim njemačkim kancelarom Gerhardom Schröderom, koji je prvi priznao da je Njemačka „zemlja migracija“, a Ahmetovićeva porodica je izbjegla upravo iz BiH devedesetih.

Potvrđeno: Na slobodu puštena tri muškarca koja su tvrdila da imaju informacije o nestaloj Danki (2)

Potvrđeno: Na slobodu puštena tri muškarca koja su tvrdila da imaju informacije o nestaloj Danki (2)

Ahmetović osudio poteze Schmidta: Pozivam građane da se suprotstave etničkoj podjeli BiH!

Ahmetović osudio poteze Schmidta: Pozivam građane da se suprotstave etničkoj podjeli BiH!

Međutim, do zahlađenja je došlo zbog veza Schrödera sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom koji je pokrenuo agresiju na Ukrajinu, a upravo su Putin i Ukrajina danas u fokusu njemačke vanjske politike.

Ne slučajno danas pak iskusni političari iz SPD-a kada govore o vanjskoj politici skreću pažnju na mladog Ahmetovića.

Süddeutsche Zeitung navodi dalje da ovaj mladi političar koji je 2021. ušao u Bundestag često ispriča svoju priču rata u Bosni, kako je pobjegao sa roditeljima… Zahvaljujući zalaganju advokata Matthiasa Mierscha, Ahmetović je ostao u Njemačkoj. Tada je imao samo četiri godine. Kasnije će ući i SPD, da bi danas upravo on i Miersch zajedno sjedili u Bundestagu.

Miersch je predsjednik Kluba SDP-a. Ahmetović je govorio da je Miersch bio advokat njegove porodice, a danas su prijatelji.

Ahmetović zbog iskustva njegove bosanske porodice pripada frakciji onih koji se zalažu za isporuku „Leoparda 2“ Ukrajini. Inače, ti tenkovi bi mogli imati presudnu ulogu u ratu protiv ruskih napadača.

Ahmetović, navodi list, uglavnom to radi interno.  List dalje navodi da je Ahmetović imao sastanak sa njemačkim kancelarom Olafom Scholzom koji je bio gost u pokrajinskoj grupi njemačkog političara bosanskog porijekla.

„Ahmetović ga je stiskao za brzu odluku (o isporuci tenkova Ukrajini) iz razloga što se očekuje ruska proljetna ofanziva, upozoravajući da diskutovanje unutar koalicije ne pomaže nikome“, piše Süddeutsche Zeitung.

Adis Ahmetović, zastupnik u Bundestagu: BiH se voljom građana opredijelila za Evropu

Adis Ahmetović, zastupnik u Bundestagu: BiH se voljom građana opredijelila za Evropu

Još jedan Ahmetovićev motiv jesu vijesti o silovanjima u Ukrajini, kao dio kampanje ratnih zločina. On zna da je tokom agresije na BiH oko 20.000 žena bilo silovano. Samo mali dio tih zločina je procesuiran.

„Ta historija se ponavlja. Rusija koristi silovanje kao oružje rata u Ukrajini“, podsjeća se.

Zajednička igra Rusije i Srbije

List dalje tvrdi kako Ahmetović u svojoj stranci upozorava da se, također, ne smije podcijeniti „zajednička igra Rusije i Srbije koja se dešava na Balkanu“, te da broj NATO-vih snaga na Kosovu nije dovoljan.

On smatra da treba veći broj snaga jer je „tokom decembra situacije bila toliko eskalirala da je moglo doći do invazije srpskih vojnika“.

Ahmetovića je dosta dojmilo djelo historičara Christophera Clarka „Mjesečari“ koja se dotiče rata u Ukrajini.

Süddeutsche Zeitung (ZS) ističe da Ahmetović u Bundestagu slovi za generaciju onih  koji koriste veoma upečatljivi i direktan jezik i imaju poseban stil oblačenja.

„Uvijek govori u grupi 49. To je novi broj poslanika koji su ušli u Bundestag i pripadaju SDP-u i koji su stari ne više od 35 godina“, navodi list.  

Faksmil objave na Süddeutsche Zeitungu

Primjećuju kako je Ahmetović u kampanji imao ciljeve kao što su 365 eura godišnji tiket za javni prijevoz, a danas se zanima za teme kao što su jačanje njemačke namjenske industrije.

List zaključuje da Ahmetović pripada onom dijelu SPD-a koji se s obzirom na iskustvo ratova na Balkanu zalaže za jaču ulogu međunarodne zajednice i brzu isporuku tenkova „Leopard“.

„Stranka ga je (Ahmetovića) poslala kao izlagača u Bundestag gdje je rekao da Njemačke prvi put može u vremenima rata u Europi da se pozicionira na pravoj strani“.

Ahmetović: Neki u susjednim državama i sada žele prekrojiti granice BiH, to se neće desiti

Ahmetović: Neki u susjednim državama i sada žele prekrojiti granice BiH, to se neće desiti

„Mi branimo ujedinjenu Njemačku u ujedinjenoj Europi, te suverenu državu kao što je Ukrajina, koja se brani od ruskog invazije. Ukrajina mora da pobijedi rat“, citira list Ahmetovića, koji brani njemačkog kancelara.

To je rečenica koju njemački kancelar nije izgovorio, jer „ne može reći sve što zna“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije