Ahmetović: Neki u susjednim državama i sada žele prekrojiti granice BiH, to se neće desiti

16
Radiosarajevo.ba
Ahmetović: Neki u susjednim državama i sada žele prekrojiti granice BiH, to se neće desiti
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Adis Ahmetović

Adis Ahmetović, zastupnik njemačkog Bundestaga govorio je sinoć, 27. augusta, u Frankfurtu pred 130 predstavnika bh. dijaspore u Njemačkoj.

Okupljanje je bilo organizirano zbog situacije u Bosni i Hercegovini, a Ahmetović je istakao da Njemačka stoji uz našu zemlju.

"30 godina je Bosna i Hercegovina čekala jasne odgovore Njemačke. Sada ih imamo. Rezolucija Bundestaga je to. Nije bilo lako doći do takvog rezultata. Bilo je snažnih napada. Ali, radili smo strpljivo i polako i - na kraju - slavili pobjedu", poručio je Ahmetović u svom obraćanju.

Ahmetović na sastanku kod Podžića: Njemačka stoji iza BiH i njenog puta u NATO

Ahmetović na sastanku kod Podžića: Njemačka stoji iza BiH i njenog puta u NATO

Ahmetović je posebno istakao da budućnost BiH može biti samo jedna: put u EU. Bundestag će pomoći u tome jer Njemačka ima najveću odgovornost prema našoj zemlji, a jedan od razloga je i taj što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, bivši njemački ministar.

"I neka niko nema dilema kada je suverenitet i teritorijalni integritet BiH u pitanju. Njemačka i zapadni svijet stoji iza BiH. Nema osnova za strahove o nekom 'trećem entitetu', nema straha od nekakve Dodikove secesije. Neće se desiti", rekao je Ahmetović.

Osvrnuo se i na rusku invaziju na Ukrajinu kao i na ruski utjecaj na Balkanu.

Adis Ahmetović: Gradimo most za europsku BiH, građani se više ne trebaju plašiti!

Adis Ahmetović: Gradimo most za europsku BiH, građani se više ne trebaju plašiti!

"Ima među nekim ljudima susjednih država BiH koji i sada žele prekrojiti granice. Rezolucija Bundestaga o BiH je i tu jasna - to se neće dopustiti i to se neće desiti", istakao je Ahmetović. 

Političari u Njemačkoj koji se bave regionom zapadnog Balkana i BiH, prema riječima Ahmetovića, svjesni da je moguće da nakon izbora dođe do tenzija i preispitivanja legitimiteta ishoda glasanja. 

Zatim se osvrnuo na člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

"Ono što Rusija nastoji provesti u Ukrajini, Milorad Dodik pokušava uraditi u BiH. Mi smo prije šest mjeseci imali priliku sankcionirati ga, kao EU. No, Mađarska je to osujetila. Ali, mi ne odustajemo", poručio je. 

Ahmetović smatra da se ne može dopustiti da neko bude čak i na čelu države, a da radi na razbijanju iste te države. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije